Toroczkai szerint megilletné őket egy önálló frakció, ám ez „a Fidesztől függ”

Toroczkai szerint megilletné őket egy önálló frakció, ám ez „a Fidesztől függ”

Volner János (Fotó: Facebook/Volner János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robbantott Volner János a Jobbikban, bírálta az LMP-hez való közeledést, rendkívüli tisztújítást akart, ezért kizárták a frakcióból. A háttérben a két párt folytatott egyeztetéseket, ám úgy tudjuk, ezeket egyelőre felfüggesztették.

Még ki sem heverte Toroczkai Lászlóék kiszakadását a Jobbik, máris újabb botránnyal kell szembenézniük. Október 5-én maratoni ülésen a frakció kizárta tagjai közül Volner Jánost, amiért egy – a kormánypárti médiában – nyilvánosságra került levélben élesen bírálta a pártvezetést, kritizálta az LMP-hez való közeledést, és rendkívüli tisztújítást sürgetett. Volt olyan jobbikos, aki ezt egyenesen puccskísérletnek nevezte. Volner János kizárása után két másik frakciótag, Apáti István és Fülöp Erik magától hagyta ott a képviselőcsoportot, utóbbi azóta a pártból is kilépett.

Kizárták Volnert a Jobbik frakciójából - ketten vele tartanak - Magyar Hang

A frakcióból biztosan és könnyen lehet, hogy a Jobbikból is távoznia kell. Ő azonban továbbra is tisztújítást akar.

Az LMP-vel egyébként – a Magyar Hang információi szerint – valóban voltak informális egyeztetések, sőt bizonyos szinteken még az is felmerült, hogy közösen induljon a két párt az európai parlamenti választásokon. Ez utóbbi azonban biztosan nem fog megtörténni, legalábbis Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese lapunknak egyértelművé tette, hogy önállóan méretik meg magukat. Az önkormányzati választásokról viszont úgy tudjuk, továbbra is szó van. Bár azt is többen említették, hogy az elmúlt egy hétben történtek miatt a Jobbik igencsak visszavett a tempóból.

A hivatalos, formális egyeztetéseket mindenesetre mindkét párt cáfolta. Gyöngyösi Márton azzal magyarázta, jelenleg az uniós választásra koncentrálnak. Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté pedig arra hivatkozott, hogy majd csak a párt október 20-ai kongresszusán fognak dönteni a szövetségi politikájukról.

LMP: igen a Jobbikra és a Momentumra? - Magyar Hang

A közelgő kongresszuson többen életre hívnának egy olyan testületet, amely felülbírálhatja az etikai bizottság döntéseit. A szövetségi politikában is változások jöhetnek.

A két pártban azért is fogadták értetlenséggel Volner János bírálatát, mert többek úgy vélik, korábban még ő sem volt ellene a közeledésnek. Ráadásul a legutóbbi választás tisztán megmutatta, hogy egyedül egyetlen ellenzéki párt sem képes nemhogy megszorongatni, de még meg sem közelíteni a Fideszt.

Apáti István kérdésünkre azt emelte ki, hogy a Jobbiknak maradnia kell a jobboldali térfélen, mert karakteres jobboldali politizálással a Fidesz szavazótáborának egy része igenis megnyerhető. Kormányváltásra ugyanis csak velük van esély, ám ehhez olyan üzenetek kellenek, amelyre ez a közönség vevő. Az ideológiai különbségek mellett ráadásul az LMP-vel szerinte más baj is van. – A harctéren mi is súlyosan megsebesültünk, és most egy még súlyosabb sérültet is a vállunkra akarunk venni? – tette fel a kérdést

A politikus kifejtette, hogy az LMP-hez való közeledés mellett még bőven akadnak feszültségek a Jobbikban, ráadásul akár több évre visszanyúlóak is. Itt említette, hogy sok esetben még az elnökségi tagok is – Apáti korábban Vona Gábor vezetése mellett is volt alelnök – kimaradnak a döntéshozatalból, és előfordul, hogy csak a sajtóból értesülnek bizonyos ügyekről. Kritizálta emellett, hogy „színtelen, szagtalan” lett a párt, az egyéniségeket pedig látszólag megpróbálják elnyomni, kiszorítani.

„Váltanom kell" - Szél Bernadett elhagyja az LMP-t - Magyar Hang

Független leszek, de nem leszek egyedül – írta közösségi oldalán az LMP korábbi társelnöke. Szabó Szabolcs is távozik a frakcióból.

Azt Volner János és Apáti István is hangsúlyozta, hogy ők továbbra is maradni akarnak a Jobbikban, és rendkívüli tisztújítást szeretnének. Ennek azonban, finoman szólva is, igen csekély az esélye, hiszen Volner János ellen, miután kizárták a frakcióból, etikai eljárás indult. Egyelőre ennek még nincs eredménye, de szinte mindenki arra számít, hogy a pártból is távoznia kell.

A Jobbikban maradók viszont azt sejtik a háttérben, hogy Volner János és társai a Toroczkai László vezette Mi Hazánkhoz tartanak. Toroczkai László lapunknak az esetleges csatlakozásról még nem akart beszélni, úgy fogalmazott, ez még korai lenne. Valótlannak nevezte azt is – amit jobbikos körökben hallani –, hogy már egyeztettek Kövér Lászlóval annak érdekében, a Fidesz a parlamenti házszabály módosításával lehetővé tegye frakcióalakításukat. Ám azt hozzátette, hogy megilletné őket egy frakció, mivel „elképesztő sok munkával” benne voltak ők is a Jobbik eredményében. Úgy összegzett: „ha lesz négy-öt parlamenti képviselőnk, akkor megillet majd minket egy frakció, viszont ez a Fidesztől függ, ezt mindannyian tudjuk”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!