Török Gábor nem lepődne meg, ha Bajnai neve is felmerülne a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Török Gábor nem lepődne meg, ha Bajnai neve is felmerülne a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Török Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszólalt közösségi oldalán Török Gábor politológus annak kapcsán, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának távozását követelte Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Demeter arról írt, Európa Soros György gázkamrája, de miután ez hatalmas tiltakozást váltott ki – többek közt az izraeli nagykövetség is tiltakozottvisszavonta írását és törölte Facebook-oldalát. Az ügyre reagálva Bajnai Gordon viszont egyenesen Orbán Viktornak címzett nyilvános Facebook-üzenetet, amiben jelezte: Demetert a posztján hagyni szégyen lenne.

https://www.facebook.com/torokgaborelemez/posts/214862456664688

Török Gábor helyzetértékelése szerint Demeter Szilárd, vagyis a történet szempontjából: egy kormányzati ember, elkövetett egy hatalmas politikai hibát. –  Hogy miért tette, pontosan nem tudhatom, de azt feltételezem, hogy valami nagyon eredetit és nagyon emlékezeteset akart mondani abban a témában, ami most a kormányfői kommunikáció középpontjában áll. Miközben minden bizonnyal teljes súlyával támogatni akart, olyan magas labdát adott a magyar kormányfő hazai és különösen nemzetközi ellenfeleinek, amire régen volt példa – írta Török, aki szerint erről az esetről minél tovább lehet beszélni, annál rosszabb a magyar kormánynak és annál jobb az ellenfeleinek.

Feltette a kérdést: mivel tudja ebben a helyzetben tovább nehezíteni Orbán Viktor dolgát az ellenzék? Szerinte azzal, ha még azelőtt elkezdi követelni a Demeter leváltását, mielőtt a miniszterelnök egyáltalán levegőt vehetne, „a logika is egyszerű: ha az ellenzék követeli az elhatárolódást, sokkal nehezebb meglépni és sokkal csábítóbb megvédeni”. – És akkor itt jön a számomra legérdekesebb csavar: ki az a szereplő, aki elsőként ezt megtette, aki elsőként ismerte fel a helyzetben rejlő lehetőséget?

Bajnai Gordon, a volt miniszterelnök, aki a 2014-es választási vereség óta alig-alig volt szereplője a magyar politikának – írta. Hogy vajon miért tette ezt Bajnai, arra azt írja Török, nyilván lehet azt mondani, hogy azért, mert erkölcsi kötelességének érezte, és ez biztos így van, de a nyilvános politikai beszéd az esetek többségében ennél többről szól. – Természetesen nem ismerem a céljait, így csak annyit mondok: most már nem lennék annyira meglepve, ha az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között is találkozhatnánk – így vagy úgy – a volt miniszterelnök nevével zárta a politológus fejtegetését.