Törött ujjról számolt be Tordai Bence, miután rendőrök rángatták el egy kilakoltatás elleni élőláncból

Törött ujjról számolt be Tordai Bence, miután rendőrök rángatták el egy kilakoltatás elleni élőláncból

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének ujja eltört, miután a rendőrök kirángatták egy budapesti kilakoltatás ellen szerveződött élőláncból, 2022. október 6-án. (Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kis hullámokat vet egy csütörtök reggeli belvárosi kilakoltatás, amely ellen A Város Mindenkié (AVM) aktivistái élőlánccal tiltakoztak. Az AVM által szervezett élőláncon ott volt Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, valamint Tordai Bence, Jámbor András és Csárdi Antal országgyűlési képviselők is.

A Párbeszéd Magyarországért csütörtök délutáni bejegyzéséből, és a lapunknak küldött közleményükből kiderült, hogy Tordai Bence nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a rendőri intézkedés során, a párt társelnökét a Honvédkórházban látták el, mert eltört az ujja. A képviselő szerint ebből az a tanulság mindenesetre levonható, hogy „az erőszakmentes ellenállás alacsony kockázatú, de nem teljesen kockázatmentes formája a polgári engedetlenségnek”. A párt azt írja, az élőlánc ellenére a kilakoltatás megvalósult, az idős nőnek most az AVM próbál szállást szerezni.

Azt is írták, hogy mindössze 300 ezer forint tartozás miatt tették az utcára a 67 éves nőt, s mindezt úgy, hogy civilek, magánszemélyek rendezték volna a nő tartozását, és korábban maga a helyi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter is megszavazta a kilakoltatási moratóriumot.

Az ügy kapcsán az V. kerületi önkormányzat is elküldte állásfoglalását, amelyben igyekezett árnyalni a történteket illetve megmagyarázni a kilakoltatást, erről részletesebben ITT olvashat: 

Frissítés:

Reagált a rendőrség az incidensre: mint a Police.hu-n megjelent közleményükben írják, a rendőrség a hatályos jogszabályoknak megfelelően nyújtott segítséget egy bírósági végrehajtásban csütörtökön. „A jogszerű eljárást civil aktivisták és politikusok akadályozták, akik a szűk lépcsőházban szorosan egymásba kapaszkodva ültek a lépcsőn. A rendőrök többször felszólították őket, hogy ne akadályozzák az eljárást, majd háromszor figyelmeztették őket, hogy amennyiben nem engedelmeskednek a felszólításnak, testi kényszert fognak velük szemben alkalmazni” – írta a rendőrség a közleményben, majd így folytatták: „Miután a többszöri felszólítás sem vezetett eredményre, a rendőrök a lehető legenyhébb kényszerítő eszközt – testi kényszert – alkalmaztak az Rtv. 47. § alapján.”

– Az intézkedést követő parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a rendőrök jogszerűen és szakszerűen jártak el – olvasható a közleményben, amelynek végén üzentek Tordai Bencének is: „Az eltört kisujjú országgyűlési képviselőnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság mielőbbi jobbulást kíván!”