Történelemérettségi: íme, a feladatok

Történelemérettségi: íme, a feladatok

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

Harmadik napja zajlanak az érettségik, szerdán reggel nyolc órától a diákoknak a történelemtudásukról kell számot adniuk.

Már ki is szivárogtak a megoldandó feladatokról az első hírek. Az Eduline információi szerint az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében.

Itt vannak az idei magyar érettségi feladatai | Magyar Hang

A második részben esszé írása vár a vizsgázókra. Ugyancsak az Eduline tudta meg, hogy ebben a részben a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni békeszerződés hatásairól is kaptak feladatot a diákok.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges, kifejtendő feladatokból áll. Nagyjából 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódnak a kérdések.

Közben kiderült: már kedden kiszivároghattak a feladatok.