Törvénytelenül figyelték meg és hallgatták le Völnert – állítja a politikus ügyvédje

Törvénytelenül figyelték meg és hallgatták le Völnert – állítja a politikus ügyvédje

Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban 2020. október 20-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törvénytelenül figyelték meg a korrupciós ügyekkel gyanúsított Völner Pált az ügyvédje szerint. Papp Gábor a 24.hu-nak reagált az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkárának, a Fidesz országgyűlési képviselőjének ügyére.

Papp Gábornak – mint kiderült – a nyomozati iratok egy része alapján meggyőződése, hogy azok nem támasztják alá és nem igazolják a Völner Pállal szemben közölt gyanút. Az azóta már lemondott államtitkár ugyanis határozottan és következetesen állítja, hogy Schadl Györgytől, a végrehajtói kar elnökétől soha nem kapott pénzt, ezt pedig szerinte a 444 által közölt lehallgatási jegyzőkönyv sem cáfolja. Az ügyvéd úgy vélte, hogy a szerdán a sajtóban megjelent beszélgetés töredékek a nyomozati iratokból önkényesen kiragadott és a 444.hu szerkesztősége által a saját ízlése szerint összeválogatott részletek. A nyomozati iratokban „gazdámként” emlegetett személy pedig egyértelműen azonosítható, nem politikus és nem is közismert személy.

Az ügyvéd arról is ír, hogy a közölt telefonbeszélgetéseket 2021. áprilisától rögzítették, amiből szerinte az következik, hogy a korábbi hatósági tájékoztatástól eltérően már 2021. áprilisban folyt a nyomozás. Ugyanakkor az Országgyűlési törvény és ezzel összhangban a büntető jogtudomány szerint országgyűlési képviselő ellen folyó büntetőeljárásban nem értékelhető bizonyítékként az olyan leplezett eszközből származó adat, amelyet az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése előtt szereztek be. Vagyis, Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztése előtti megfigyelése, követése és lehallgatása törvénytelen volt.

Mint ismert, Völner Pál mentelmi jogát hivatali vesztegetés elfogadása miatt kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész tavaly év végén. Polt a beadványában azt írta, hogy a megalapozott gyanú szerint Völner hosszú időn keresztül, rendszeresen, lényegében fizetésként, alkalmanként 2-5 millió forintot fogadott el Schadltól, akit már november elején letartóztattak. A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak a többi között azért, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott, valamint hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég.