Törvényesnek találta az ÁSZ a Fidesz pártalapítványának működését

Törvényesnek találta az ÁSZ a Fidesz pártalapítványának működését

Az Állami Számvevőszék logója (Forrás: Állami Számvevőszék)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem talált kivetnivalót az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Fidesz pártalapítványaként működő Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány és Momentum Mozgalom által létrehozott Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány működésében sem.

Mindkét alapítványnak a tavalyi és a tavalyelőtti működését vizsgálták. Az ÁSZ azt közölte, hogy a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezeti és gazdálkodási kereteinek kialakításával megteremtette a szabályszerű gazdálkodás feltételeit, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartotta az előírásokat. A kapott támogatások elfogadása, felhasználása és nyilvántartása szabályszerű volt, a tevékenység kiadásait és a nyújtott támogatásokat szabályszerűen számolták el. Azt is írták, hogy a 2003-ban alapított Fidesz-alapítvány 2018-ban és 2019-ben a jogszabályok szerint elkészítette a tevékenységéről szóló jelentéseket és az éves számviteli beszámolókat, amelyeket határidőben letétbe helyezett és közzétett. Ezáltal biztosította gazdálkodása törvényességét, a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást.

Az ÁSZ a Momentum Mozgalomhoz tartozó Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány vizsgálata után lényegében ugyanazokat a megállapításokat tette. Vagyis az alapítvány 2018-ban és 2019-ban kialakította gazdálkodásának szabályszerű kereteit, a kapott támogatások felhasználása és nyilvántartása szabályszerű volt. A tevékenységéről szóló éves jelentéseket a jogszabályi előírások szerint elkészítette. Ahogy a Fidesz pártalapítványának, az Indítsuk Be Magyarországot Alapítványnál sem fogalmazott meg az ÁSZ javaslatot.

A pártok 2003 óta hozhatnak létre a politikai kultúra fejlesztése érdekében tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenységük elősegítésére költségvetési támogatásra jogosult alapítványt, működésüket az ÁSZ kétévente ellenőrzi.