Totális összeomlás: áprilisban 36,8 százalékkal esett az ipar termelése

Totális összeomlás: áprilisban 36,8 százalékkal esett az ipar termelése

Megakadtak az ipar fogaskerekei 2020. áprilisban (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök már jelezte, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások eredményeként extrém mértékben gyengült a magyar gazdaság az év negyedik hónapjában. Több mint harmadával, 36,8 százalékkal alacsonyabb volt az ipar kibocsátása, mint egy évvel korábban, de az előző hónaphoz képest is 30,5 százalékos volt a visszaesés mértéke. Ez egyben azt jelenti, hogy az év első négy hónapjában 9,2 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása. Ez a zuhanás még a 2008-2009-es válság idején tapasztalt mértéket is meghaladta.

A KSH gyorsjelentése szerint az április nagy vesztese a járműgyártás volt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer-, ital- és dohánytermék-termelés kisebb mértékben csökkent. Egyedül a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza a Magyar Hangnak elmondta, mostanáig az optimisták közé tartozott, a friss ipari termelési adatot követően azonban már nem lát esélyt arra, hogy a második negyedévben az ágazat ellensúlyozni tudja a hatalmas esést. Korábban abban reménykedett, hogy az áprilisban megindult termelés, illetve az, hogy egyes gyárak átálltak az egészségügyi termékek, fertőtlenítő szerek, maszkok gyártására, valamelyest ellensúlyozni tudja majd a súlyos visszaesést, de ez hiú ábrándnak bizonyult.

Kiemelte, hogy 1995 óta, amikortól összehasonlítható adataink vannak, soha nem fordult elő, hogy két egymást követő hónapban tíz százaléknál nagyobb mértékben essen az ipari termelés, illetve hogy ilyen mértékű legyen az ipar leállása.

Hozzátette, ahhoz hogy jelentősen javuljanak az adatok a második negyedév egészét tekintve, májusban és júniusban ugyanolyan tempóban kellene pörögni a gazdaságnak, mint a koronavírus-válság előtt, amire azonban nagyon kicsi az esély. 

Az elemző szerint ugyanis sok újraindult üzemben három helyett egy műszakban dolgoznak, a nemzetközi ellátási láncok továbbra is akadoznak. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a keresleti oldalon is korlátok vannak, hiszen autót például nem nagyon vesz senki, de a termelő eszközök beruházása is kétséges, nem nagyon fektetnek a vállalkozások például új gyártósorokba, robotokba. 

Kérdésünkre elmondta, a mostani historikusan rossz ipari adat ismeretében úgy gondolja, a második negyedévben hozzávetőlegesen 15 százalékkal eshet a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévhez képest. 

Az éves gazdasági fejlődésre vonatkozó elképzeléseit is revideálnia kellett. Eddig hitt az optimista forgatókönyvben, amely szerint 4,2 százalékkal csökkenhet idén a magyar GDP. Most viszont úgy véli, a legrosszabb forgatókönyv szerinti 9,4 százalék és a 4,2 százalék között valahol állhat meg a bruttó hazai termék csökkenése az idei év egészét tekintve. Kérdésünkre elmondta, elemzésében úgy számolt, hogy ősszel nem lesznek további korlátozások, amelyek esetleg tovább ronthatják a magyar gazdasági teljesítményét.