PSZ-alelnök: A kormány arra játszik, hogy kifáradjon a tiltakozás

PSZ-alelnök: A kormány arra játszik, hogy kifáradjon a tiltakozás

Totyik Tamás (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A közvélemény figyelmét akarjuk fenntartani a tudásmenettel, miközben a kormány arra játszik, hogy kifárad a tiltakozás – nyilatkozta lapunknak a hétfőn indult pedagógusmenetről a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás hozzátette, fontosnak tartják azt is, hogy a kollégákkal beszélgetnek közben, hogyan látják az oktatás helyzetét, mit kellene másként csinálni, és hogyan lenne hatékonyabb a tiltakozás.

Totyik szerint a munkaterhelés az egyik legnagyobb probléma, Magyarországon kifejezetten rossznak tartja a helyzetet ebből a szempontból. Miközben még az a vád is éri őket, hogy a pedagógusok nem dolgoznak, meg kell nézni közben, hogy egy héten mennyi feladatot kell elvégezniük a tanórákon kívül is. A diákok munkaterhelése szintén kifejezetten problémás szerinte. A 2013-ban bevezetett nemzeti alaptanterv olyan nagy terhelést tesz szerinte a diákokra, hogy az szinte elviselhetetlen. Egy felnőttnek is sok lenne, amennyi órája egy 11. évfolyamos gimnazistának van, és ebben még nincs benne a felkészülés az órákra, illetve az egyéni felkészítésekre járás.

A „rendkívül elavult” nemzeti alaptantervet kellene Totyik szerint újragondolni, párbeszédet indítani ennek érdekében. Beszédesnek tartja, hogy a magyar tanulók több mint 27 százaléka funkcionális analfabéta, erre megoldást kell találni. Viszont úgy látja, hogy ezzel az alaptantervvel, ami jelenleg van, ezt nem lehet megoldani. Az alelnök szerint a „fehér, felső-középosztálybeli gyermek részére készült” a mostani alaptanterv, és az átlagos gyermekeknek már nem teljesíthető ez a követelményrendszer.

Ahhoz nem fűz nagy reményeket, hogy az oktatásirányítás meg fogja érteni a problémákat. De azt reménytelinek tartja, hogy már a gazdasági élet szereplői is tiltakozni kezdtek, így a német-magyar iparkamara vezetői is szóvá tették a gondokat. Jelesül, hogy a jelenlegi szakképzés alkalmatlan rá, hogy az ipar számára megfelelő képességekkel rendelkező szakembereket bocsásson ki. A versenyszféra is elkezd most már nyomást gyakorolni – fogalmazott az alelnök.