Tovább folytatódik a bíróháború

Tovább folytatódik a bíróháború

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék küldöttei nem fogadják el az Országos Bírói Tanács tagjait lemondásra szólító „döntést” – derül ki a Magyar Hang birtokába került nyilatkozatból.

Mint ismeretes, október kilencedikén egy botrányba fulladt gyűlésen eredménytelenül végződött az Országos Bírói Tanács póttagválasztása, mert nem sikerült olyan jelölteket találni, akik vállalták volna a feladatot. Igaz, nem is nagyon keresték őket – a birtokunkba kerül dokumentumok szerint a levezető elnök nem vette figyelembe azt a szabályt, hogy a szavazást mindaddig folytatni kell, amíg a szükséges számú jelölt az előírt szavazatot nem kapja meg, hanem gyorsan berekesztette az ülést.

Handó Tünde „besúgást" vár el az általa kinevezettektől - Magyar Hang

Házmesterország: az előmenetel szempontjából érdemes a kollégákat feljelenteni, a „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében.

A patthelyzetről a hvg.hu azt írta: a különböző bírósági szintek korelnökei által készített jelöltlistáján lévőkből senki nem vállalta a tagságot, olyan viszont, aki vállalta volna a feladatot, nem kerülhetett fel a szavazólapra. Ehhez ugyanis nem kaptak elegendő szavazatot a jelenlevő küldöttektől, akiknek a fele Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartózó igazgatási vezető volt, vagy alájuk tartozó helyi elnök.

„Ez jól megszervezett akció volt” – fogalmazott a hvg.hu-nak egy küldött, akit saját állítása szerint „még nem végezték ki, de igen erős pressziót érez”.

Az ülés végén Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnökének javaslatára azt is megszavazták – igaz csekély többséggel –, hogy lemondásra szólítják fel az OBT jelenlegi tagjait.

Nemzetközi szervezet előtt a magyar igazságszolgáltatás helyzete - Magyar Hang

Levélben fordult az Európai Bírói Egyesület elnökéhez Ujkéry Csaba nyugalmazott törvényszéki elnök.

A birtokunkba került dokumentum szerint törvényi tilalom értelmében az OBT tagja nem hívható vissza.

Emellett a szavazatszámláló bizottság nem vállalta a szavazatok összeszámolását, ezért azokat egyedül a levezető elnök szavazta meg. Ő hirdette ki, hogy a jelenlévők fele plusz 1 fő igennel szavazott. A szavazatok megszámolására nem volt jogosultsága. Ráadásul nem kérdezte meg, ki szavaz ellene és ki tartózkodik. Így pedig nem volt lehetőség az eredmény matematikai ellenőrzésére sem. A levezető elnök az eredmény ismertetése után azonnal berekesztette az ülést, így nem volt lehetősége a küldötteknek arra, hogy a szavazással kapcsolatos aggályaikat megfogalmazzák. A nyilatkozat aláírói szerint az OBT tagjait lemondásra szólító „döntés” nem csak ügyrendi javaslati alapja tekintetében törvénysértő, hanem jogilag nem is létezik.