Tovább gyorsult az infláció: májusban 5,3 százalékot mértek

Tovább gyorsult az infláció: májusban 5,3 százalékot mértek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beigazolódott, amire számos közgazdász figyelmeztetett, a túlfűtött magyar gazdaságba továbbra is ömlő pénz miatt egyelőre megállíthatatlannak tűnik a pénzromlás gyorsulása. A KSH legfrissebb jelentése szerint az áprilisi és májusi 5,1 százalékos inflációt követően júniusban 5,3 százalékra emelkedett a mutató értéke.

Történt mindez annak ellenére, hogy a jegybankelnök kamatemelési ciklust jelentett be június harmadik hetében, és 30 bázisponttal, azaz 0,3 százalékkal már júniusban meg is kezdődött az alapkamat növelése. A friss inflációs adat az elemzőket is meglepte, mert arra számítottak, hogy a kamatemelés gátat szab majd az áremelkedés elszabadulásának. Utoljára 2012 vége felé volt ilyen magasan a mutató értéke.

Az elemzők most úgy számolnak, hogy a gazdaság újraindításának hatása kissé elenyészik, különösen hogy júliustól a bázishatásnak köszönhetően kisebb lesz az inflációs nyomás, de így is 4 százalék felett marad a mutató értéke. Ősszel azonban ismét 5 százalék fölé gyorsulhat a pénzromlás mértéke.

A hír a forintot is megütötte, 0,3 százalékkal gyengült szerdáról csütörtökre virradóra, amikor 358 forinton jegyezték a közös valutát. Egy héttel ezelőtt még 350 körüli árfolyamokkal találkozhattunk. A Portfolio arról ír ennek kapcsán, hogy ehhez nemcsak az inflációs adat, illetve a dollár erősödése járult hozzá, hanem az is, hogy az uniós politikai vitákat kezdi beárazni a piac, reális közelségbe került a források esetleges felfüggesztése, ami semmiképpen nem jó hír.

A pénzromlás felgyorsulása nem kedvez a lakosságnak, de különösen a nyugdíjasok számára jelenthet gondokat. Az utóbbi 4-5 évben ugyanis a nyugdíjak növekedési tempója jelentősen elmaradt a bérek növekedési ütemétől, így hónapról-hónapra mélyebben kell a zsebükbe nyúlni a nyugdíjasoknak, ha nem akarnak veszíteni életszínvonalukból. A legfrissebb adat szerint az előző hónapban 4,6 százalékos lett a nyugdíjas infláció. A járműüzemanyagok ára 24,2 százalékkal lett magasabb. Az étolaj 25,5 százalékos, vagy a tojás 7,8 százalékos áremelkedése is érzékenyen érinthette őket, de a lakásfenntartással kapcsolatos költségek is elszabadultak az utóbbi időben. A KSH jelentése szerint júniusban 10,1 százalékos volt e szolgáltatások drágulása, ám a valóságban jóval nagyobb mértékű volt például az építőanyagok árrobbanása