Tovább nőtt a kórházak görgetett adóssága

Tovább nőtt a kórházak görgetett adóssága

Fotó: Unsplash/Jair Lázaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigieknél is nagyobb mértékben nőtt a kórházak adóssága. Október végére már 64 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak az intézmények, az adósság több mint kétharmadának már több mint két hónapja lejárt a fizetési határideje – számolt be a Napi.hu, amely úgy tudja, hogy a csődtől fenyegetett beszállítók elkeseredésükben Orbán Viktor kormányfőhöz fordultak.

A portál szerint a kormányfőnek címzett levelet négy érdekvédelmi szervezet – az ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), Orvostechnikai Szövetség, MediKlaszter, HIVDA – küldte el.

A szakszövetségek azt is közölték, hogy az adósságnövekedés dinamikája alapján biztosra vehető, hogy kormányzati beavatkozás nélkül a tartozások volumene év végére meghaladná a 70 milliárd forintot. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kimagasló mértékű adósságállomány már a közepesen tőkeerős beszállítók számára is működési kockázatot jelent, a mikro-, kis-, és közepes vállalkozásokat pedig rövidesen csődbe viheti.

Felidézték a közelmúltban elhangzott miniszteri és államtitkári nyilatkozatokat, amelyek szerint a kormány a kórházi struktúra és finanszírozási rend felülvizsgálatára készül. Az érdekvédők szerint az átalakítás viszont csak az egészségügyre fordított közkiadások növelése mellett hozhat eredményt. A kórházak költségvetésében ugyanis már közel 70 százalékot tesznek ki a személyi jellegű költségek, és a további bérfejlesztések (a már jogszabályban kihirdetett szakdolgozói, valamint a bejelentés előtt álló orvosi béremelések) miatt ez az arány várhatóan tovább fog emelkedni.