Tovább titkolózik az Emmi a szociális csúcshivatalnál történt felmentési hullámról

Tovább titkolózik az Emmi a szociális csúcshivatalnál történt felmentési hullámról

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédet mond a Kemencei Erdei Múzeumvasút 20. születésnapján tartott ünnepségen a Pest megyei Kemencén 2020. július 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még mindig hallgat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) rendszerében történt személyi változások körülményeiről. Azok után, hogy a visszaélésgyanús ügyek sorát feltáró lapunk többször is hiába kereste a minisztériumot a szociális csúcshivatal intézményrendszerén végigsöprő felmentési hullám ügyében, Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője sem kapott választ az írásban feltett kérdéseire. Sőt, Rétvári Bence államtitkár egyetlen mondattal pattintotta le az ellenzéki képviselőt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának elzárkózása azért figyelemre méltó, mert az SZGYF közvetlenül a tárca felügyelete alá tartozik. Az Emmi minisztere nevezi ki és menti fel a főigazgatót, illetve a megyei kirendeltségek igazgatóit is. Júniusban nagytakarítást tartottak a szociális csúcshivatal több szervezeti egységében is. Távozott, illetve távozik a lapunk által feltárt visszaélésgyanús ügyek valamennyi szereplője: Benedek István Zsoltnak, az SZGYF főigazgatójának szeptember közepi hatállyal szűnik meg a megbizatása – de korábbi állítása szerint a főigazgatói e-maileket már június óta nem olvassa. Távozott Verdó György, az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének igazgatója, illetve a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK), illetve Bihari Egyesített Szociális Intézmény (BESZI) vezetői is. Rajtuk kívül másokat is felmentettek: többek között Rybár Juditot, a Veszprém Megyei Kirendeltség igazgatóját is.

Miután az SZGYF és az Emmi is néma maradt, lapunk Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte a július 30-i kormányinfón a felmentési hullám ügyében. A miniszter Benedek István Zsolt távozásáról annyit mondott, hogy „A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság átalakítás előtt áll. Ennek a folyamatnak a végrehajtását egy másik igazgatóval képzeli el a fenntartó minisztérium”. A miniszter szavait nehéz másként értelmezni, mint hogy rendszerszintű problémák lehetnek a SZGYF működésében. Gulyás töbszöri visszakérdezésünkre is megismételte: „az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy az SZGYF átalakítás előtt áll, és ennek a feladatnak a végrehajtását másik irányítóval képzeli el a minisztérium. Ebben több dolog van benne: egyrészt, hogy az intézménynek van egy új vezetője, másrészt hogy átalakítják. Az átalakításnak számtalan oka lehet, például, ha nem működött jól egy állami szervezet, amire ezek szerint az önök cikksorozata rámutatott. Örülünk a magyar kormány és a szerkesztőség közös sikerének” – fogalmazott.

Ezt követően fordult írásban az LMP-s Ungár Péter országgyűlési képviselő Kásler Miklós Emberi erőforrás miniszterhez. Azt kérdezte tőle, hogy miért váltották le Benedek István Zsolt főigazgatót és Verdó György hajdú-bihari kirendeltségigazgatót; közük volt-e a személyi változásoknak lapunk Hajdu-Bihar megyei intézményekre vonatkozó cikksorozatának; illetve arra is kíváncsi volt, hogy pontosan miért és hogyan fogják átalakítani a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot.

Rétvári Bence államtitkár azonban szelektált a feltett kérdések között – pusztán a Benedekre vonatkozó felvetésre reagált –, azt is egyetlen mondattal intézte el. Azt írta ugyanis Ungárnak, hogy a Gulyás Gergely miniszter által elmondottakat tekintse irányadónak az ügyben.

Hogy rendszerszintű problémák vannak az SZGYF működésében, azt lapunk feltáró cikksorozata is alátámasztja. Írtunk vesztegetésgyanúba keveredett intézményvezetőkről, idősek eltűnt, költségvetési csalást felvető pénzének pótlásáról. Fontos, hogy bár a hajdú-bihari visszaélésgyanús ügyekről az erős, hierarchikus rendben működő főigazgatósághoz is eljutottak a bejelentések, és azokat vizsgálták is, de a személyi és büntetőjogi konzekvenciák elmaradtak. A történtek inkább hasonlítottak a problémák szőnyeg alá söpréséhez. Ezt elégelte meg az SZGYF felett álló minisztérium. Több ügy megvizsgálása után tavaly a tárca tett feljelentést a hivatal működése miatt. E feljelentés alapján több szálon indult nyomozás: vesztegetés elfogadásának gyanúja és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt is. Lapunk leleplező cikke alapján pedig költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást az idősek eltűnt pénze ügyében.

Cikkeink miatt az SZGYF és a DSZSZK intézményvezetője összesen hat helyreigazítási eljárást indított lapunk ellen a bíróságon. Miután állításainkat igazoltuk, valamennyit elveszítették első fokon – kettő ezek közül már jogerős is lett –, a linkelt cikkünk óta újabbat nyertünk. (Az ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért és Nehéz-Posony Kata ügyvéd van segítségünkre). Ezen kívül a DSZSZK volt vezetője és Verdó György a személyem ellen rágalmazás és becsületsértés miatt is eljárást indított. Benedek István Zsolt pedig személyiségi jogainak megsértése miatt 1 milliós sérelemdíjra perli lapunkat – az eljárást még a felmentéséről való értesítés előtt kezdeményezte.