További 10 kiemelt beruházást kaphat a nyakába Újbuda

További 10 kiemelt beruházást kaphat a nyakába Újbuda

Újbudai toronyházak

Fotó: Grimm Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ne jelöljenek ki további kiemelt kormányzati beruházásokat Újbudán, rozsdaövezeti akcióterület „köntösébe” bújva sem. Emellett adják vissza az önkormányzatnak az építési jogköreit, amivel a túlzott beépítés ellen hatékonyan fel tudna lépni – ezt próbálják elérni XI. kerületi civilek. A jelek szerint nem csak ők, de az önkormányzat is tehetetlen a kialakult helyzetben.

Újbudán már most is 10 kiemelt kormányzati beruházás van folyamatban, ezzel valószínűleg rekorder a városok között (Budapart, Citadella, Gellért-hegyi sikló, Galvani híd, Déli körvasút, Dél-Budai Centrumkórház, Vaba lakópark, BCE Ménesi úti campus, BME Innovációs Központ, Budapest-Varsó vasút). Most viszont a rozsdaövezeti akcióterületek kijelölése súlyosbítja a lakók helyzetét, mert ezek a területek automatikusan kiemelt beruházássá válnak. Az önkormányzathoz az elmúlt hetekben 10 ilyen kérvény futott be, amelyben a beruházó rozsdaövezeti kiemelésért folyamodott. Bár az önkormányzat minden esetben visszautasította ezeket a kérelmeket, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és stábja dönt a kijelölésről, így könnyen előfordulhat, hogy nemsokára az eddigi 10 kiemelt beruházás helyett már 20 kiemelt projektje lesz Újbudának.

Szécsi Ilka, a KörTér–Környezettudatosak Tere Újbudán civil mozgalom (KörTér) egyik alapítója lapunknak arról beszélt, hogy a XI. kerületben már eddig is számos irodaház- és lakópark fejlesztése valósult meg (Budapart, Kondorosi, Walzer, Bolero lakópark), amelyek körülbelül 15 ezer új beköltözőt jelentenek. Mindez azonban úgy történik, hogy nem hoznak létre új óvodai-, iskolai férőhelyeket, orvosi rendelőket, közparkokat és a közösségi közlekedés fejlesztése is nagyon lassan halad. Ezt a problémát többször jelezték az önkormányzatnak, de már nem az ő jogkörük az építési engedélyek kiadása, és csak akkor szigoríthatnak a beépítési szabályokon, ha jelentős kártalanítást fizetnek az ingatlanfejlesztőknek. Vagyis most csak településrendezési szerződésekkel tudnak csekély előrelépést elérni.

Az – eddig – várható újabb tíz kiemelt beruházás, illetve az, hogy az önkormányzatnak és a lakosságnak semmilyen ráhatása nincs egy ilyen minősítésű építkezésre, a KörTér szerint többek között azért baj, mert a Fehérvári út és a Duna közötti barnamezős területre ezek a projektek további 15-20 ezer beköltözőt vonzanának, amely Kelenföld-Albertfalva lakosságát másfélszeresére növelnék. Ha ezek a beruházások megvalósulnak, krónikus óvodai-, iskolai férőhelyhiány, hosszú orvosi várólisták, elviselhetetlen dugók alakulnak ki. A zöldterületek pedig már most is túlterheltek, és ha a kelenföldi barnamezős terület az eddigi mértékben épül be (egymáshoz nagyon közel 10-20 emeletes lakótömbök, parkok, pihenőhelyek nélkül), teljesen élhetetlen lesz a kerület.

Újbudán már most is csak 6 négyzetméter az 1 emberre jutó zöldterületi arány, ami jelentősen elmarad a WHO által ajánlott 9 m2/főtől. A tervezett fejlesztésekkel ez az arány akár 4 m2/fő alá csökkenhet, még úgy is, hogy a kelenföldi Duna-parton most terveznek egy 10 hektáros Duna-parti zöld sétányt. További, szükséges parkok kialakítása pedig már jelenleg sem lehetséges, mivel a barnamezős területek nagyobbik része már most beépült vagy tervezik beépíteni magas épületekkel.

A rozsdaövezet beépülésével egyébként a KörTér is egyetért, csak a hogyannal nem. Azt szeretnék, ha az ilyen horderejű döntések előkészítésébe bevonnák azokat a helyi lakosokat, akiknek együtt kell élniük a kormányzati döntések következményeivel. Aktivistáik már levelet írtak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek a problémáról, amelyre Füleky Zsolt államtitkár válaszolt. Válaszában a rozsdaövezetek beépülésének előnyeiről és a lakhatás támogatásáról írt. Leírta, hogy nem cél a kerületi településrendezési szabályozás felülírása, a lakosságszám növekedéséből adódó hatások vizsgálata és fejlesztések meghozatala viszont az önkormányzat feladata, azaz a döntés meghozó Miniszterelnökség – a civilek szerint – előkelő idegenként viselkedik az ügyben.

Az erőltetett beépítések ügyében kérdéseinkkel megkerestük a Miniszterelnökséget, ám semmit nem reagáltak.

Az újbudai önkormányzat pedig azt közölte, hogy nincs érdemi mozgásterük a kérdésben, hiszen a rozsdaövezeti akcióterületeket kormányrendeletben határozzák meg. Várkonyi Gyula, a Polgármesteri Kabinet kommunikációs vezetője azt ugyanakkor leszögezte, hogy bár valóban tíz ilyen területről kaptak tájékoztatást, a kormányrendeletben történő kijelölésük még várat magára, ezért a kormányzati tervek és a kiemelés részleteit sem ismerik. Ők egyébként annyit tudnak tenni, hogy véleményezik a terveket, ezt minden esetben meg is teszik, ugyanakkor ennek semmilyen kötőereje sincs. 2020-ban hivatalos levélben tiltakoztak Fürjes Balázsnál – aki akkor a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár volt –, illetve a nyilvánosság bevonásával igyekeznek „a mindenki számára elfogadhatatlan” rozsdaövezeti kijelölések ellen fellépni.

Amennyiben a fejlesztő a hosszú távú együttműködés reményében hajlandó tárgyalni az önkormányzattal – amelyre egyébként egyéb beruházások esetén már volt példa –, akkor a rozsdaövezetek esetében is van lehetőség településrendezési szerződés megkötésére. A rozsdaövezeti (és nemzetgazdasági jelentőségű) kiemelések viszont jelentősen csökkentik az önkormányzat eszköztárát, így a fejlesztő ösztönzőit is a megállapodásra.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint már a 2019-es kampányban is jelezték, hogy „Újbuda megtelt”. A most készülő új településfejlesztési koncepció, valamint az integrált településfejlesztési stratégia számol is ezzel a problémával. Az egybefüggő, mindenki számára hozzáférhető zöldfelületek, közparkok kialakítása érdekében folyamatosan egyeztetnek a beruházókkal, de ezek sajnos magánterületek, így mozgásterük korlátozott. Fontos előrelépés lenne szerintük a közel 10 hektáros Duna-parti sétány megvalósítása, aminek tervezését a kerületi önkormányzat harcolta ki a Budapest Fejlesztési Központnál és a mielőbbi megvalósítást is folyamatosan napirenden tartják. További problémának nevezték a a közlekedési kapacitások szűkösségét. A folyamatos közlekedési dugók elkerülése érdekében folyamatosan tárgyalnak a befektetőkkel, valamint a fővárossal és az állam képviselőivel. Az egyik legfontosabb beruházás a Fonódó villamos II. üteme, valamint a kerékpáros közlekedési lehetőségek fejlesztése, beleértve a Bubi közbringa rendszer kelenföldi bővítését.