Továbbra is megoldatlan a klímahelyzet a Semmelweis Egyetem több műtőjében

Továbbra is megoldatlan a klímahelyzet a Semmelweis Egyetem több műtőjében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a műtők légkondicionálásával kapcsolatos gondok évek óta ismertek és tavaly nyári cikkünk nyomán kipattant botrányra reagálva a kormány pénzt is felajánlott a probléma orvoslására, a dolgozók számára is érzékelhető javítások eddig nem történtek. Gulyás Gergely kérdésünkre intézményvezetői alkalmatlanságról beszélt, az egyetem pedig – egy hónapnyi várakoztatás után – közölte, lesz olyan intézmény, ahol már nyár közepére elkészül az új rendszer. Ám a jelek szerint lesz, ahol nem.

Közel egy évvel azok után, hogy beszámoltunk arról, a Semmelweis Egyetem (SE) több klinikájának műtőjében nem működik a levegő cseréjét és a megfelelő hőmérsékletet biztosítani hivatott klímarendszer, a probléma azóta is megoldatlan – tudta meg lapunk. Értesüléseink szerint az elmúlt 11 hónapban a dolgozók számára is érzékelhető javítások nem történtek a problémával hosszú évek óta érintett Sebészeti Klinikák, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikák műtőiben sem.

Úgy tudjuk, május elején arról kaptak tájékoztatást az intézmények dolgozói, hogy – a klímagondok több éves negligálása után – néhány héten belül végre elkezdődhet a klímarendszer rendbetétele, ám a munkálatok ismeretlen okok miatt mégsem kezdődtek meg. Napról napra egyre valószínűbbnek tűnik tehát, hogy az idei nyáron, vagy a legmelegebb évszak egy részében is elviselhetetlen melegben, párában és ebből kifolyólag fokozott fertőzésveszélyben folynak majd az operációk az intézményekben. Most még az ilyenkor szokottnál hűvösebb időnek köszönhetően általában nap végére is 30 fok alatt marad a műtőkben mért hőmérséklet, a levegő cseréjére és a rendkívül magas páratartalomra azonban nincs megoldás.

Vérrel, verejtékkel - Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély | Magyar Hang

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet - lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján.

Pedig a hiányosság – ahogy arról beszámoltunk – békeidőben, koronavírus-járvány nélkül is komoly egészségügyi és munkabiztonsági aggályokat vet fel, hiszen az operációknak steril körülmények között kell zajlaniuk, amelyhez nélkülözhetetlen a 25 fok alatti, alacsony páratartalmú, csíramentes levegő. Minderre a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető ajánlás is felhívja a figyelmet. Eszerint a műtéti sebek szennyeződésének (kontamináció) egyik legfontosabb terjesztő közege a levegő, ezért operáció mesterséges levegőellátó rendszerrel rendelkező műtőben végezhető. A levegőt steril klímaberendezéssel kell biztosítani, ami képes óránkénti 20-szoros légcserére. A műtőben nyáron sem lehet 25 foknál magasabb hőmérséklet. Az ajánlás külön pontban hangsúlyozza: a split klíma és a mobil klíma alkalmazása nem biztosítja a műtőben előírt fenti paramétereket, alkalmazásuk növeli a sebfertőzés kockázatát, így nem alkalmazhatóak.

Ez utóbbi kitétel azért is fontos, mert a forróságon a korábbi években otthoni használatra alkalmas mobil klímákkal próbáltak enyhíteni, ám még ezek bevetésével is 35-38 fokban folytak a műtétek. Úgy tudjuk, a vírusjárvány miatt megnövekedett fertőzéskockázat, valamint a nyáron tervezett felújítások miatt az SE idén már figyelembe veszi a NNK ajánlását és nem bérel mobil klímákat.

Lapunk információi szerint ezeket a működő klímával nem rendelkező műtőket használták és használhatják a felújításig akkor is, ha koronavírus-gyanús betegeken kell halaszthatatlan operációt végrehajtani, ami a személyzet megfertőződésének kockázatát nagyban növeli.

Régóta ismert probléma

Miután tavaly nyáron beszámoltunk a SE műtőiben uralkodó áldatlan állapotokról, megszólalt az intézmény is. (Előzetes kérdéseinkre érdemben akkor nem reagáltak.) Valótlannak nevezték értesüléseinket, majd lényegében elismerték, hogy vannak bajok. „A Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve. Épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek, hiszen a napjainkban akár 40-45°C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is. A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg.” – írták akkor, megjegyezve: betartják a legszigorúbb munkavédelmi előírásokat.

A hivatalos közlés azonban olyannyira felháborította az egyetem érintett részlegeinek dolgozóit, hogy levélben keresték meg lapunkat. (Nevüket csak azért nem vállalták, mert retorzióktól tartottak.) Mint írták, a probléma akkor – tehát 2019 nyarán – már több helyen 3-4, de néhol (például a Kútvölgyi Klinikai Tömbben, ahol egy dolgozó a hőségben elájult) 8-10 éve fennállt, karbantartásról csak ígérgetések voltak. „A 28-35 fok közötti műtői hőmérséklet, az izzadó kollégák, a folyamatos rosszullétek, a néhány helyen alkalmazott ócska és semmiféle munkahelyi előírásnak nem megfelelő mobilklímák nemcsak a betegek gyógyulását, a műtétek sikerességét veszélyeztetik, hanem a kollégák testi épségét is” – fogalmaztak akkor az SE névtelenségbe burkolódzó dolgozói.

Klimatizálatlan műtők: cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény hivatalos válaszát | Magyar Hang

Tételesen cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény tegnapi közleményét, amelyben a műtők klimatizálásával, levegőcserjével kapcsolatban lapunk által bemutatott problémákat igyekeztek megmagyarázni. A dolgozók nem vállalják nevüket, mert félnek a retorzióktól. Lapunk tapasztalatai szerint is megalapozottan: az egyik intézmény igazgatója telefonon közölte munkatársunkkal, hogy aki szivárogtat, azt „a rektor úr azonnali hatállyal kirúgja".

„Csak intézményvezetői alkalmasság kérdése"

A 2020 nyár eleji helyzettel kapcsolatban május 6-án, vagyis egy hónappal ezelőtt küldük el kérdéseinket a Semmelweis Egyetemnek, valamint a járványügyi védekezésért és az egészségügyi kommunikációért felelős operatív törzsnek, választ azonban többszöri próbálkozásunkra sem küldtek. Így Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez fordultunk. Gulyás még tavaly, az akkori cikkeink nyomán kirobbant botrányra reagálva közölte, hogy a kormány igény esetén külön forrásokat biztosít a műtők klímarendszerének rendbetételére. Ezért most, a legutóbbi kormányinfó alkalmával azt kérdeztük, az elmúlt közel egy esztendőben hány intézmény kért pénzt a célra és mekkora összeget hagyott jóvá a kormány. A miniszter kérdéseinkre nem válaszolt, ám megerősítette: a kormány mindenhol biztosítja a szükséges anyagi feltételeket, ezért intézményvezetői alkalmatlanságnak tartja, ha valahol nincs megoldva ez a probléma.

„A nyáron használt műtőknek légkondicionáltnak kell lenniük. Ha az ehhez szükséges feltételek egy intézménynél nem biztosítottak, akkor a kormány az anyagi feltételeket biztosítja. Intézményvezetői alkalmatlanságnak tartom, ha nyáron olyan műtőben műtenek, ahol nincs légkondicionálás. Mind a magyar egészségügyben ma jelenlévő források, mind pedig a magyar gazdaság lehetővé teszi, hogy olyan műtők ne legyenek, ahol nincs légkondicionálás. Úgyhogy ez intézményvezetői alkalmasság kérdése”

– hangsúlyozta a miniszter.

A Semmelweis Egyetem rektora Merkely Béla, aki az elmúlt hónapokban rendszeres szereplője a kormánypárti médiának, mint a koronavírus járvány elleni küzdelem egyik vezéralakja. Merkelytől egyébként május első napjaiban mi is kértünk interjút, az egyetem sajtótitkárságának óhajára pedig még a kérdéseinket is elküldtük – köztük a klímagondokkal kapcsolatosakat. Válaszok végül nem érkeztek.

Cikkünket pénteken megjelenés előtti „jóváhagyatásra" elküldtük az érintetteknek, így a Miniszterelnöki Kabinetirodának, a Miniszterelnökség sajtóosztályának, az operatív törzsnek, továbbá a Semmelweis Egyetem sajtóosztályának, a Rektori Hivatalnak és Merkely Béla rektor hivatali email-címére is. Ezzel lehetőséget kívántunk adni arra, hogy a cikkünkben foglaltakat még megjelenés előtt véleményezzék, szükség esetén pontosítsák, kiegészítsék. Vasárnap délutánig csak az egyetemtől kaptunk választ, amit megfelelően kérésüknek szó szerint közlünk:

„A Semmelweis Egyetem területén nincs olyan műtő, mely veszélyeztetné a betegek biztonságát. Az intézményhez tartozó betegellátó egységeknél hónapok óta folyik a klímák átfogó karbantartása, ún. steril tisztítása, illetve a szükséges alkatrészek cseréje. Az I. számú Sebészeti Klinika Intenzív Terápiás Osztályán 06.30-tól teljesen új légtechnikai berendezés működik majd. Ezen túlmenően az egyetem további 246 millió Ft-ot különített el az idei költségvetéséből két klinika központi klímarendszerének, illetve légkezelőjének felújítására, ugyanis itt gépészeti és nagyobb elektromos eszközök cseréje is szükségessé vált. A COVID-19 okozta járványügyi helyzet miatt a munkálatok csak a nyár folyamán kezdődhetnek el, ugyanakkor a felújítás idején sem maradnak el a műtétek, amennyiben szükséges, a kapacitás átmenetileg az egyetem más telephelyére kerül át. A Semmelweis Egyetem területén továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás, a műtőkben az előírt légcsere és a steril levegő biztosított."

Az egyetem válasza arra tehát nem tért ki, hogy az I-es és II-es Nőgyógyászati Klinikák műtőiben – ahol tavalyi válaszuk szerint és lapunk értesülései szerint is gondok vannak – mikorra készül el az új rendszer. Az sem derült ki, a klíma nélküli műtőkben miként biztosították a megfelelő minőségű és hőmérsékletű levegőt. Az egyetem nem cáfolta továbbá azt az értsülésünket, hogy légkondi nélküli műtőkben operáltak koronavírus-gyanús beteget.