Továbbra sem egyszerű a külföldi nyaralás keleti vakcinával

Továbbra sem egyszerű a külföldi nyaralás keleti vakcinával

Előkészíti az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját egy asszisztens a fővárosi Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 11-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kapnak a kínai Sinopharmmal és az orosz Szputnyikkal oltottak harmadik oltásként egy nyugati vakcinát, az uniós vakcinaigazolványra csak azok jogosultak, akik két adag, az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinát kaptak – derítette ki az Index.

Mint írják, a Szputnyik V-vel és Sinopharmmal oltottak számára nemrég felcsillanni látszott a remény, hogy egy harmadik oltásként beadott nyugati vakcina birtokában számukra is könnyebbé válik az utazás. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a rendszer rugalmas, ám Ujhelyi István, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja tisztázta: „uniós vakcinaigazolványt csak az kaphat, aki kapott két olyan oltást, amely uniós szintű forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik”.

A harmadik oltásként beadott, EMA-engedéllyel rendelkező oltóanyag ugyan meg fog jelenni az uniós dokumentumban, azonban ez az utazás szempontjából semmit sem jelent. 

Mint hozzátette, ilyenformán nekik csak egy negyedik oltás után lenne zöld az út a most számukra tesztkötelezettséget előíró országokba.

A jelenlegi protokoll szerint egyelőre csak a kínai vakcinával oltottaknak csillanhat fel a remény, ugyanis ők kérhetik az egydózisú Janssent is. Az orosz vakcinával oltottak viszont nem kérhetik a Janssent, tehát nekik egy negyedik oltásra is szükségük lenne az európai utazáshoz – egyelőre erről azonban szó sincsen sem itthon, sem pedig a világban.

A politikus szerint augusztusban az egész európai intézményrendszer szabadságon van, ezért nehéz bármiféle jogszabály-módosítást elérni, de úgy véli, ősztől mindenképp találni kell egy olyan kompromisszumos megoldást, ami a két keleti és egy nyugati vakcinával oltott állampolgárok számára is kedvező.