Továbbra sem pótolható a Velencei-tó vize

Továbbra sem pótolható a Velencei-tó vize

Tüntetés a Velencei-tóért Gárdonyban 2021. július 31-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vízminőségi problémák miatt továbbra sem lehetséges a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai víztározóból – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mint arról a szervezet közleménye beszámolt, a most zárult, öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálat során, öt mérőponton, napi gyakorisággal mérték a tározó – pontosabban a Császár-víz – klorofill tartalmát és egyéb paramétereit (vízhőfok, vezetőképesség, ph, oxigén telítettség, foszfáttartalom algológiai értékelés). – A mérési és vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, a tóba jutó víz klorofill tartalma érdemben nem változott meg. A Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára – közölte a vízügyi főigazgatóság.

A szakemberek arra számítanak, hogy a csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofill-koncentráció csökkenésére. A vízpótlás ugyanis csak akkor kezdhető meg, ha a Pátkai tározóban a klorofill tartalom köbméterenként 75 gramm alá esik. Jelenleg ennek több mint dupláját, 160-180 gramm per köbmétert mérnek.

A vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ, és – mint a közlemény kiemeli –, jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 centiméter.