„Túlhatalomtörvény” – Karácsony Gergely szerint 90 napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás

„Túlhatalomtörvény” – Karácsony Gergely szerint 90 napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendkívüli helyzet valóban rendkívüli intézkedéseket – és ezzel rendkívüli felhatalmazást is kíván. Ezért támogatom, hogy a kormány meghosszabbíthassa az eddigi intézkedéseinek hatályát, és ha szükséges a járvány elleni védekezéshez, újabb, akár előre nem is látható rendkívüli intézkedéseket hozzon – közölte Facebook oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester ugyanakkor gyorsan hozzátette azt is, hogy garanciák kellenek. – Kilencven napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás, csak akkor, ha az Országgyűlés igazolhatóan nem tud összeülni – írta, hozzátéve, hogy a rendkívüli felhatalmazás rendkívüli, gyors alkotmánybírósági eljárást is megkövetel.

Jogvédők nem tartják jónak jelenlegi formájában „túlhatalomtörvényt" | Magyar Hang

Az Országgyűlés délután egy órakor kezdődő ülésén kerülhet a parlament elé az igazságügyi miniszter által benyújtott, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, illetve a Büntető törvénykönyv szigorításáról szóló törvény. A Fidesz azt szeretné, hogy már kedden szavazzanak is róla, ehhez azonban el kell térni a házszabálytól. Ezt csak úgy tudják megtenni, ha a képviselők négyötöde támogatja, vagyis szükségük van az ellenzékre.

Lapunk is beszámolt már róla, hogy az ellenzéknek ugyanakkor komoly aggodalmai vannak, hiszen a javaslat elfogadásával a veszélyhelyzetnek és az aközben zajló rendeleti kormányzásnak nem lenne meg a 15 napos határideje, nem lenne ugyanis időkorlátja. Az ellenzék ezt nem támogatja, mert – ahogy többen fogalmaztak – nem akarnak teljhatalmat adni Orbán Viktornak. 

A főpolgármester azt is hozzátette, hogy „ha elmúlt a baj, majd arról is kell beszélnünk, hogy ott nagyobb az egészségügyi rendszer teherbírása, ahol annak fejlesztése politikai prioritást kapott”.