Tüntetés a Diákvárosért: 12 darab 500 fő alatti demonstrációval cseleznék ki a kormányt

Tüntetés a Diákvárosért: 12 darab 500 fő alatti demonstrációval cseleznék ki a kormányt

Jámbor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A jelenleg hatályos szabályozás szerint 500 fő fölött védettségi igazolvánnyal, 500 fő alatt pedig anélkül is lehet tüntetni. Habár rendkívül fontosnak tartjuk a védekezést, ez a szabályozás mind jogilag, mind a tüntetésszervezés gyakorlata szerint teljesen abszurd – erről írt közleményében Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője és országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 6-os számú választókörzetében, aki június 5-ére hirdetett tüntetést a Diákvárosért és a Fidesz ellen.

Jámbor szerint „kijelenthetjük, hogy ez a szabályozás egy újabb eszköze a szabad véleménynyilvánítás korlátozásának”. – Érdekes, hogy miközben minden – nem a véleménynyilvánítást – korlátozó intézkedés lejárata az átoltottsághoz van rögzítve, egy kivétel van: a gyülekezési jog korlátozása, ami június 14-én jár le. Mi viszont nem szeretnénk senki alkotmányos jogát korlátozni, nem szeretnénk kordonok között vonulni, de szeretnénk többen lenni, mint 500 fő. Ezért a tüntetésnek két része lesz. A Hősök teréről vonulunk a Kossuth térre, ahol a beszédek lesznek. És itt jön a kis cselünk. A Hősök terétől a Kossuth térre eddig 12 egymás mellől, időben pedig egymás után induló 500 fő alatti tüntetést jelentettünk be – közölte a politikus.

Szerinte így úgy tudnak majd vonulni, hogy aki útközben akar, be tud majd csatlakozni a vonulásba, és nem kell a tüntetést elzárniuk a várostól. – Ezt ti észre se fogjátok venni, mi, szervezők megoldjuk majd, hogy a tüntetés blokkok 500 fő alatt legyenek. Annyit kérünk, hogy a molinók mögött vonuljatok majd és tartsátok be a szervezők utasításait. A Kossuth térre viszont majd csak védettségi igazolványal lehet bemenni, ezt ellenőrizni fogjuk, viszont akinek nincs védettségi igazolványa, azoknak bejelentettünk a tér mellett külön 500 fő alatti tüntetéseket, hogy ők is hallhassák majd a beszédeket – tette hozzá.

Jámbor úgy véli, nem lesz egyszerű a szervezés, de megoldják, hogy jogszerűen, biztonságosan tüntethessenek majd, „miközben adunk egy fricskát a Fidesz abszurd és antidemokratikus szabályozásának”.