Tüntetésszervező diák: megmutattuk, hogy hányan állnak a pedagógusok mögött

Tüntetésszervező diák: megmutattuk, hogy hányan állnak a pedagógusok mögött

A tanárok melletti szolidaritási tüntetés résztvevői a budapesti Kálvin téren 2022. október 23-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az október 23-i tüntetés fontos hozadéka, hogy szélesedik a társadalomban a szolidaritás. Ezt az is mutatja, hogy olyan szervezetek is képviseltették magukat felszólalással vagy támogató üzenettel a budapesti demonstráción, akik korábban nem, esetleg ritkán hallatták a hangjukat – mondta a tüntetés egyik szervezője, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet. A másik szervező ADOM diákmozgalom szóvivője, Bozai Ákos szerint a megmozdulás óriási mérföldkő, és megmutatták, hogy hányan állnak a pedagógusok mögött. A vasárnapi demonstráción mindketten fel is szólaltak.

Bozai Ákos érdeklődésünkre kifejtette: számára azért nagy sikerélmény a tüntetés, mert a közoktatás és a pedagógusok helyzete miatt szerveződött tiltakozássorozatban képesek voltak erőt mutatni, és üzenni a kormánynak, hogy nagyon sokan támogatják a tanárokat. Emellett személyes okokból is fontos élményt jelentett számára az esemény, mert először beszélt ilyen óriási közönség előtt.

A mozgalom becslése szerint 80 ezren vehettek részt a demonstráción. A különböző portálok is több tízezresre becsülték a résztvevők számát. Felvetésünkre, hogy ez a jelentős létszám mire lehet elég, azt felelte: ez a 80 ezer ember meghátráltathatja a kormányt, és remek motivációt adhat a tanároknak, hiszen kiderült, hogy van értelme a pedagógusok figyelemfelhívó munkabeszüntetésének és a polgári engedetlenségnek. Az bizonyosodott be, hogy sokan állnak a tanárok mögött és támogatják őket – magyarázta.

Kérdésünkre, hogy miért Karácsony Gergely ellenzéki színekben megválasztott budapesti főpolgármestert és Novák Katalin köztársasági elnököt – korábbi fideszes minisztert – hívták meg a politikusok közül, Bozai Ákos azt felelte: a főpolgármester sokat segített a tüntetés megszervezésében. Azzal is, hogy a főváros nem tartott szervezett megemlékezést, és arra biztatott mindenkit, hogy a diákok által szervezett szolidaritási megemlékezésre menjenek ki. A diákmozgalom szóvivője Novák Katalin meghívását pedig azzal indokolta, hogy ő írja alá azokat a törvényeket, amelyek ellehetetlenítik a pedagógusok sztrájklehetőségét és más, az oktatásra káros törvényeket. A köztársasági elnök egyébként nem reagált a meghívásra.

Mint mondta, más politikust nem hívtak. Annak ugyanakkor Bozai Ákos örült, hogy a résztvevők soraiban számos politikus megjelent, és annak is örülne, ha minél több országgyűlési képviselő állna be az ügy mögé. Ám azt szeretnék, ha a megmozdulásuk pártpolitikától független lenne, hiszen az oktatás jobb- vagy baloldalit és liberálist egyaránt érint, mivel iskolába mindenki jár.

Szélesebb szolidaritás

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője érdeklődésünkre azt mondta: a demonstráció fontos hozadéka, hogy a pedagógusok mögött szélesebbé vált a szolidaritás. Ennek bizonyítéka, hogy olyan érdekképviseletek is felszólaltak vagy támogató üzenetet küldtek – amelyet fel is olvasott –, amelyek korábban nem vagy ritkán szólaltak meg. Ezzel – folytatta – vállalták azokat a támadásokat is, amelyeknek a PDSZ folyamatosan ki van téve a kormány részéről.

Az érdekképviseleti vezető úgy véli, hogy azért mentek el sokan a vasárnapi tüntetésre, mert a társadalom több csoportja is hasonló helyzetbe került. Példaként a katás adózókat említette, az egyik képviselőjük szintén felszólalt a rendezvényen. Ugyanakkor szavai szerint a vásárlóértéküket elveszítő alacsony keresetek, a magas árak, az elszabadult infláció sokakat olyan helyzetbe hozott, hogy választaniuk kell: kifizetik a számláikat vagy esznek. – Az általános problémák bemutatása következtében szélesebbé vált a társadalmi összefogás. Reményeim szerint a megmozdulás nem csupán arra veszi rá a kormányt, hogy lépjen a közoktatást érintően, hanem arra is, hogy változtasson azon a politikáján, amellyel a kiskeresetűeket terheli a multinacionális vállalatok helyett – jelentette ki.

A tüntetésen megjelentek száma kapcsán az érdekképviseleti vezető azt mondta, felemelő volt számára, hogy nagyon sokan vettek részt a demonstráción. Szavai szerint egy rendőr 40 ezer fősre becsültek a résztvevők számát, ám – mint mondta – jellemzően alulbecsülik a számokat. Nagy Erzsébet szerint a tüntetésen megjelentek számáról ugyanakkor az is árulkodik, hogy amikor elkezdődtek a beszédek, a vonulók egy része még nem ért oda a Műegyetemnél felállított színpadhoz.

Mint arról tudósításunkban beszámoltunk, Nagy Erzsébet egyebek mellett a pedagógusok, a diákok és a szülők kilenc pontból álló követelését olvasta fel. Ezek között szerepelt az önálló oktatási minisztérium felállítása. Erre vonatkozó felvetésünkre a szakszervezeti vezető azt mondta: azért lenne szükség önálló oktatási tárcára, hogy a közvetlenül az oktatást érintő ügyek minisztere ott legyen a kormányüléseken, és képviselje az oktatás érdekeit, hallassa a hangját. Az oktatás ugyanis jelenleg a Pintér Sándor által vezetett belügyminisztériumhoz tartozik, aki szerinte bizonyosan „ért” a közoktatáshoz. A PDSZ-elnök szerint a kormánytagok különböző elszólásaiból kihallható a kormány lekicsinylő szemlélete. És még akkor is szükség lenne az oktatásnak önálló tárcára, ha kétséges, hogy – a szavai szerint – a jelenlegi parancsuralmi módszerrel működő kormányban egy önálló oktatási minisztérium milyen súlyt tölthetne be.

Felvetésünkre, hogy miként maradhat politikától mentes a pedagógusok és diákok tüntetése, Nagy Erzsébet azt felelte: azt tartják fontosnak, hogy pártpolitikától legyen mentes, ne telepedjen rá egyetlen párt sem, mert az jelenleg nagyon megosztó.

Újabb tiltakozásokat hirdettek

Azt ugyanakkor szintén fontos célnak nevezte a PDSZ elnöke, hogy fontos az ellenállás kiszélesítése a szakképzésben dolgozó pedagógusok felé. Emlékeztetett arra, hogy az ő jogállásuk megváltozott, ugyanakkor körükben is nagy az elégedetlenség. Az érdekképviselet ugyanakkor az érdekeiket is megjelenítené a tárgyalásokon, még akkor is, ha őket kiszervezték a közoktatásból. A tiltakozás folytatásáról Nagy Erzsébet azt mondta, a pedagógusok október 27-re országos egységes sztrájknapot szerveznek. Erre a napra a diákok újabb élőláncot is alakítanának. November 26-ára pedig a Kossuth térre szerveződik egy újabb demonstráció.