Az abortusz korlátozása elleni tüntetésre hív a DK

Az abortusz korlátozása elleni tüntetésre hív a DK

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetés lesz a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján a Kossuth téren, a Demokratikus Koalíció is ott lesz – ezt Dobrev Klára jelentette be a Facebook oldalán.

A párt EP-képviselője, egyben az általuk létrehozott árnyékkormány vezetője szerint ugyanis az Orbán-kormány évek óta egyre súlyosabban korlátozza a nők jogait, idén szeptemberen pedig eljutottunk odáig, hogy Pintér Sándor egyetlen tollvonással, mindenféle társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül módosította az abortusz-szabályozást. Szerinte a magát családbarátnak nevező kormány aljas lépése azonban nem életeket véd, hanem újabb és újabb megalázó procedúráknak teszi ki a nőket, és kellemetlen helyzetbe hozza az orvosokat is.

Szeptember 28-a a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapja. Ezért arra bíztatta szimpatizánsaikat, hogy vegyenek részt a Demokratikus Koalíció csapatával a Kossuth térre szervezett tüntetésen. Ez egyébként a Patent Egyesület és az aHang nevű civil szervezet rendezvénye. Arra is buzdított egyúttal, hogy minél többen írják alá az „Abortusz korlátozása nők elleni erőszak!” petíciót, a politikus – mint közölte – már megtette.

Mint ismert, Pintér Sándor néhány hete rendeletben változtatott a terhesség megszakításához szükséges kérőlapon. Mostantól az állapotos nőknek be kell majd mutatniuk egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amely dokumentum azt rögzíti, hogy a várandós nő számára az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a nőnek a magzat szívhangját kell meghallgatnia, bár a rendelet ebben nem egyértelmű.