Tüntettek a meteorológiai konferencián beszédet mondó Palkovics László ellen

Tüntettek a meteorológiai konferencián beszédet mondó Palkovics László ellen

Palkovics László Fotó: A Hvg.hu élő videójából

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 50 tüntető és 15 újságíró és fotós várakozott péntek délelőtt a szegedi bölcsészkar bejárata előtt, ahol a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlését tartják. Az ipari és technológiai miniszter itt tartott péntek délelőtt rövid köszöntőt, de az eseményre végül nem engedték be az újságírókat – írta a Telex. A miniszter a beszéde után, az utcán válaszolt a sajtó kérdéseire. A hvg.hu-nak azt állította: nem a tűzijáték miatt mentette fel az OMSZ vezetését. Azt is mondta, hogy az operatív törzs ugyanúgy felelős a tűzijáték lefújásáért, mint az OMSZ.

A Momentum szegedi szervezete által meghirdetett demonstrációt tartottak a szegedi bölcsészkar épülete előtt, ahova Palkovics László miniszter érkezett előadást tartani a meteorológusok konferenciájára. A demonstrálók esernyőket raktak a bejárat elé, ezzel tiltakozva az ellen, hogy Palkovics László hétfőn menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és elnökhelyettesét. Ez azt követően pár nappal történt, hogy az OMSZ előrejelzése bár esőt jósolt az augusztus 20-ai tűzijáték időpontjára, végül jó idő volt este – derült ki a Telex és a hvg.hu cikkéből.

A Telex szerint tudósítójuk két nappal ezelőtt még gond nélkül regisztrált az eseményre a Magyar Meteorológiai Társaságánál, ahonnan azt írták vissza: nincs semmi akadálya, hogy részt vegyen a konferencián. Csütörtökön azonban már egy olyan levelet kapott, amely szerint Palkovics előadása „nem lesz sajtónyilvános”.

A hvg.hu helyszíni tudósítása szerint Palkovics Lászlót az intézményből való kilépésekor hatalmas füttykoncerttel fogadták a tüntetők. Az egyik momentumos parlamenti képviselő, Bedő Dávid arra kérdezett rá, hogy ha a miniszter előrejelzési hiba miatt kirúgta az OMSZ két vezetőjét, akkor nem vonná-e felelősségre hibáik miatt Nagy Mártont, Matolcsy Györgyöt és Navracsics Tibort is.

Palkovics azt mondta, nem a tűzijáték miatt mentette fel az OMSZ vezetését. Állítása szerint arról beszélt a konferencián is, hogy hogyan lehet fejleszteni a meteorológiai szakmát. Mint mondta, ezek a javaslatai támogatást kaptak (az ő értelmezése szerint a közönség tapsa egyértelmű támogatást fejezett ki felé), és a tüntetőknek azt ajánlotta, vonják ők felelősségre a minisztereket. A momentumos tüntetők egy olyan köpönyeget adtak át neki, amire az ország legnagyobb baklövéseit írták fel. Palkovics azt mondta, ezek bonyolult döntések, és a kutatókat, az érintetteket kell róluk megkérdezni, ugyanúgy, ahogy az egyetemi átalakítás érintettjeit is.

– Az OMSZ egy állami szerv és úgy gondoltam, nem velük akarok együtt dolgozni – mondta az elbocsátott vezetőkről Palkovics, aki kiemelte a sajtónak, hogy ő mint munkáltató járt el, amikor elbocsátotta a meteorológiai szolgálat vezetőit. Válaszát alig lehetett hallani, mivel közben a tüntetők a Süss fel napot énekelték. A miniszter azt is jelezte, hogy az operatív törzs ugyanúgy felelős a tűzijáték lefújásáért, mint az OMSZ.

Palkovics László néhány nappal ezelőtt még arról beszélt a Mandinernek adott interjújában, hogy az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni: úgy tudták, hogy esni fog és van esély a viharra, így le is mondták a rendezvényt – így reagált arra, hogy az OMSZ vezető munkatársai az operatív törzs augusztus 20-i tevékenységének kivizsgálását követelik