Tüntettek a tervezett sóderbánya ellen Pilismaróton

Tüntettek a tervezett sóderbánya ellen Pilismaróton

Tüntetnek a tervezett bányanyitás ellen a pilismarótiak 2020. augusztus 9-kén. (Fotó a szerzőtől)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az augusztusi kánikulában mintegy kétszázan jelentek meg azon a békés, politikamentes demonstráción, amelyet Vasárnapi bánya-csikorgatás címmel hirdettek meg a hét utolsó napjára, 15 órára Pilismaróton. A szervezők hangfalak segítségével kívánták bemutatni a falu lakosainak, milyen zajjal járna egy működő bánya. Mint hirdetményükben fogalmaztak, „ezért néhány nagy teljesítményű hangfalon lejátsszuk a kavicsbánya nótáját”. A falu vezetése a helyiek tudta nélkül döntött egy kavicsbánya nyitásáról a település közigazgatási határán belül. A lakossági felháborodás hatására a polgármester és a képviselő-testület lemondott, de a kavicsbánya terve továbbra is létező dolog, a szervezők ezért tartották szükségesnek a vasárnapi demonstrációt.

A tervek szerint este hat óráig tartó tüntetésre többen Stop Avalon! feliratú pólóban érkeztek, de voltak ott Szobról, Budapestről és Esztergomból is. Vígh László szervező – a már ismert tényeken túl – arra figyelmeztetett, hogy Délegyházán, az ottani bányák járulékos következményeként még a termőföldet is tönkretették.

Radván Adrienn főszervező úgy fogalmazott, szomorú, hogy ellentét van a falu őslakossága és a betelepültek, a „gyüttmentek” között. Ezen túl kellene lépni, hiszen valamennyiük ingatlanai veszélyben vannak. Mint mondta, a lemondott polgármester és képviselő-testület cserbenhagyta a pilismarótiakat, mert a fejük felett döntött a bánya létrehozásáról.

– A lemondott polgármester még augusztus 15-ig van hivatalban, a helyiek viszont augusztus 14-ére kezdeményeztek falugyűlést a bánya ügyében. Kérdés, hogy a polgármester hajlandó lesz-e ezt megtartani az utolsó előtti munkanapján – mondta a Magyar Hangnak Radván Adrienn. Mint hozzátette, a testület és a polgármester lemondása különös nehézséget jelent az ügyükben, mert az időközi választás legkorábbi időpontja késő őszre várható, addig a civileknek maguknak kell küzdeniük a bányanyitás ellen.

Sokan aggódtak amiatt is, hogy a bánya miatt várható kamionforgalom jelentősen megnöveli az utazási időt Visegrád illetve Esztergom felé. A tüntetés résztvevői közül többen felhívták a figyelmet a környék idilli, háborítatlan szépségére, amelyet tönkre tenne a bányaművelés megindulása.

Tüntetnek a tervezett bányanyitás ellen a pilismarótiak 2020. augusztus 9-én. A szerző felvétele

Júliusban írtuk meg, hogy Pilismaróton, közvetlenül Duna mellett egy 126 hektáros kavicsbánya megnyitását készíti elő gőzerővel a helyi önkormányzat. Az elképzelésre már rábólintottak a hatóságok, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal területileg illetékes Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya is. A projekt elé nem gördít akadályt a Duna–Ipoly Nemzeti Park sem. Annak ellenére döntöttek így a hatóságok, hogy beruházás nemcsak a környéken élőket, de az egész térséget érinti, hiszen a kitermelt homok és kavics jelentős részét nehéz-tehergépkocsikkal szállítanák el a 11-es főúton. A projekt a pilismarótiak háta mögött szerveződött, és csak az utolsó pillanatban, egy lakossági fórumon derült ki.

Alig egy nappal azután, hogy napvilágot látott az óriási kavicsbánya terve, lemondott posztjáról Pergel István Csaba polgármester, aki 2010 óta vezette a települést függetlenként, de a Fidesz–KDNP támogatásával. Később követte őt a teljes képviselőtestület.

A tervezett kavicsbánya ellen a pilismarótiak népszavazási kezdeményezést nyújtottak be.