Türelmet ígért Orbán, de inkább kivéreztetnék a fővárost

Türelmet ígért Orbán, de inkább kivéreztetnék a fővárost

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kezet fog a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartott közös sajtótájékoztatón a Városházán 2019. december 12-én. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelölt célterületeket a kormány, hol használná fel az uniós forrásokat, a főváros azonban nincs ezek között – derült ki a Népszava cikkéből. Mindezt annak ellenére, hogy évnyitó sajtótájékoztatóján még a kormánypárti újságírókat intette Orbán Viktor az új fővárosi vezetéssel szembeni türelemre. Ugyanaz fog jutni Karácsony Gergelynek és a megváltozott vezetésű kerületeknek, mint korábban – ígérte a kormányfő, de a valóság nem épp ezt mutatja.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített arról prezentációt, hogyan használnák fel a 2021–2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. A fideszes vezetésű Debrecen jól járna, a legtöbb nagyváros már kevésbé, és Budapestnek sem igen jutnának EU-s fejlesztési források.

Karácsony Gergely: Adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár | Magyar Hang

Nem elégedett azzal, amit az Fővárosi Közterület-fenntartó nyújtott hétfőn, megérti sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás - fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester a Hvg.hu-nak adott interjújában. Hangsúlyozta: a munkaerőhiány és az elavult géppark nem lehet kibúvó, „az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye".

A Népszava információi szerint az eddigi tíz helyett három operatív programot kíván indítani a kormány, elvileg összhangban az Európai Bizottság változtatási ajánlásaival. Utóbbi ugyanis azt tanácsolta, hogy az új ciklusban a támogatások felhasználói a korábbiaknál komplexebb célokat jelöljenek meg. Az Orbán-kormány szándékai szerint így a Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra operatív programra (VIOP) 43-43 százalék, míg a Megújuló Emberi Erőforrások operatív programra (MEEOP) 14 százalék jutna. Előbbi vállalati támogatásokra és kutatás-fejlesztésre menne, míg a VIOP városi közlekedésre, vasútra, közutakra, környezetvédelemre és megújulóenergia-szektorra.

A teljes támogatás egyötödét fordítaná a kormány területileg meghatározott támogatásokra. Budapest a felsorolt célterületek között egyetlen szó erejéig szerepel, a Népszava szerint inkább csak kipipálandó tételként. A célterületi térképen inkább olyan turisztikai régiókat jelöltek meg, mint a Balaton, a Duna-kanyar, a Fertő tó vidéke, a Felső-Tisza, valamint Hortobágy és Debrecen. Budapest brüsszeli képviseletének vezetője, Jávor Benedek szerint az új tervek egyenlőek lennének a főváros pénzügyi kivéreztetésével. „Budapesten képződik az ország GDP-jének 40 százaléka. Ha a fővárostól megvonják a fejlesztési pénzeket, akkor az ország egész gazdasága sérül” – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki már korábban is beszélt arról, hogy a kormány célja Budapest megfosztása az uniós pénzektől.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.