Türelmi időt kapnak a boltosok az új árstopokra

Türelmi időt kapnak a boltosok az új árstopokra

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fogyasztóvédelmi hatóság 2022. november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor. A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket – írja az Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleménye.

Mint megírtuk, a szerdai kormányinfón bejelentették a hatósági áras élelmiszerek körének bővítését a tojásra és a burgonyára. Ez azt jelenti, hogy a boltoknak ezentúl a szeptember 30-i bruttó kiskereskedelmi áron kell adniuk ezeket a termékeket. Ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után a kereskedelmi szövetségtől olyan jelzések érkeztek, hogy a szabályozás megfelelő végrehajtásához szükséges átálláshoz több időre van szükségük az üzleteknek.

A boltosoknak ugyanis többféle tojás és burgonya árcímkéjét kell átírniuk, át kell állítaniuk az online pénztárgépeket, valamint a hatósági árakról a kormányzati tájékoztató szöveget is ki kell helyezniük.

Mindezt figyelembe véve a kormány az átállásra négy plusz napot adott a kereskedőknek azzal, hogy november 14-ig türelmi időszakot hirdetett erre.