Tusk: Amíg én vagyok a néppárt elnöke, a Fidesz nem térhet vissza

Tusk: Amíg én vagyok a néppárt elnöke, a Fidesz nem térhet vissza

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Semmi nem változott Budapesten, nem látszik változás sem a demokratikus alapértékek, sem a jogállamiság, sem a szólásszabadság területén, semmiben, amivel kapcsolatban korábban az aggodalmunkat fejeztük ki.” – véli az Európai Néppárt elnöke.

Donald Tusk szerint Néppárt többségének az álláspontja egyértelmű a Fidesz felfüggesztésével kapcsolatban. Az Európai Néppárt elnöke az RTL Híradónak azt mondta: „Semmi nem változott Budapesten, nem látszik változás sem a demokratikus alapértékek, sem a jogállamiság, sem a szólásszabadság területén, semmiben, amivel kapcsolatban korábban az aggodalmunkat fejeztük ki.”

Hangsúlyozta: „Amíg én vagyok az Európai Néppárt elnöke, a Fidesz nem térhet vissza.”

Hétfőn a Néppárt úgy döntött, hogy a Fidesz határozatlan ideig továbbra is felfüggesztett tagként maradhat a pártcsaládban. Tavaly márciusban döntött úgy az Európai Néppárt közgyűlése, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz felfüggeszti a Néppárton belüli jogainak gyakorlását. A fideszes politikusok így továbbra is a frakció tagjai lehetnek, fontos tisztségeket viszont nem vállalhatnak, Orbán Viktor pedig nem vehet részt a választmányokon és kongresszusokon.

A finn Nemzeti Koalíció pártjának elnöke, Aura Salla a Twitteren írt arról: a küldöttek többsége egyetértett a felfüggesztés meghosszabbításával. Ugyanakkor az ülés előtt Aura Salla, a finn Kokoomus párt elnöke azt mondta, hogy szerintük ki kellene zárni a Fideszt, mert megsérti a párt alapértékeit és elveit.

Korábban a Welt am Sonntag is arról számolt be, hogy az EPP bevezetne egy magatartási kódexet, amihez a tagpártok tarthatnák magukat. Vitatott ügyekben így könnyebb lenne meghatározni, valaki megsérti-e a néppárti alapértékeket avagy sem.