Tüttő Kata: A kukaholding már rég elkölthette a budapestiek pénzét

Tüttő Kata: A kukaholding már rég elkölthette a budapestiek pénzét

Szelektív hulladéktárolók a lépcsőházban (Fotó: Ficsor Benedek/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valóban nulla forint van a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) számláján – mondta a 168 Órának a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata. Az MSZP-s politikus pénteken írt arról, a közterület-fenntartónak nem lesz pénze június 15-re.

Tüttő hangsúlyozta, a működés még egy ideig ennek ellenére megoldott, mivel folyószámlahitelből finanszírozzák a következő időszak működését. Ez azt jelenti, hogy a szemétszállítás, valamint a cég dolgozóinak bére biztosított a likviditási problémák ellenére is.

A problémát abban látja a politikus, hogy a nemzeti kukaholding – amelyik beszedi a szemétdíjat Budapesten – még egy forintot sem utalt az FKF-nek az idén elvégzett szolgáltatásért, miközben a cég folyamatosan végzi a hulladékszállítást Budapesten. Jelezte, remény még mindig van a pénz folyósítására, ugyanis a számla bent van a nemzeti kukaholdingnál.

Átlátszó: Félő, hogy a hulladékkezelés átszervezésekor is a Mészáros-féle cégek járnak majd jól | Magyar Hang

– A legarcpirítóbb, hogy úgy kezelik a budapestiek pénzét, hulladék-díját, mintha az adó lenne – fogalmazott Tüttő, aki kifejtette, mindez azt jelenti, hogy „nem adják vissza egy az egyben a budapestiek által a hulladék kezelésére beszedett pénzt a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő szolgáltató cégnek, hogy végezze a feladatot, hanem gyakorlatilag önkényesen döntik el, mi az, amit elfogadnak költségként és mi az, amit nem.” A politikus azt gyanítja, nem azért nem utalnak a fővárosnak, mert nem megfelelő az adatszolgáltatás, „hanem mert az a pénz, amit beszedtek a budapestiektől, már rég nincs a számlájukon. Elköltötték más, nem budapesti szolgáltatási veszteség finanszírozására.”

Mindezen nehézségek ellenére az FKF kedden bejelentette, hogy július 6-án újraindítja a lakossági lomtalanítást Budapesten. Közleményük szerint a lomtalanítás a kerületi önkormányzatokkal korábban egyeztetett menetrend szerint indul újra, így elsőként a XIV. kerületben szállítják majd el a nagydarabos hulladékot.

A három hónapos járványhelyzet miatt Budapesten 61 körzet lomtalanítása maradt el, ezt a szoros éves lomtalanítási programba már nem lehet közvetlenül beilleszteni, hiszen munkaszüneti és ünnepnapokon, valamint bizonyos időjárási viszonyok mellett a tevékenység szünetel. Az FKF ennek ellenére keresi a lehetőségét, hogy belső erőforrásai átcsoportosításával és további intézkedésekkel a hátralévő kerületek lomtalanításának teljesítése mellett az elmaradt kerületek lakossága se szenvedjen hátrányt. Ehhez az FKF az érintett nyolc kerület – a III., VIII., XII., XIII., XV., XVI., XI., XXII. – lakosainak kompenzációs szolgáltatási csomagot állított össze, amely szintén július 6-tól érhető el – tették hozzá.

A csomagban az FKF az érintett kerületi lakosoknak – telefonon történő előzetes időpont-egyeztetés után – 150 kilogramm helyett az év végéig lakosonként 400 kilogramm lom díjmentes beszállítására biztosít lehetőséget a XV. kerületi Károlyi Sándor utca 166. és XXII. kerületi Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvaraiban. Az érintett kerületek lakosainak emellett a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban további 400 kilogramm lom díjmentes leadására is lehetőségük van – olvasható a közleményben.