Egy fiatal nő a budapesti kórháztűz halálos áldozata

Egy fiatal nő a budapesti kórháztűz halálos áldozata

Tűzoltók a fővárosi XI. kerületi Szent Imre kórházban, ahol tűz ütött ki 2022. január 23-án reggel (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/MTI Fotószerkesztőség/Mihádák Zolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

– A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a XI. kerületi kórházhoz, ahol megkezdték az oltást és az életmentést – írták.

A katasztrófavédelem 8.18-kor azt közölte honlapján: a lángok az egyik földszinti helyiségben csaptak fel. A tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat, majd megkezdték a kórház átvizsgálását és átszellőztetését. A munkálatok idejére kiürítik az épületet.

Az MTI később arról írt, Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt nyilatkozta nekik, hogy a lángok a kórház egyik többszintes épületének földszintjén, egy detoxikáló helyiségben csaptak fel. A tűzoltók nagy erőkkel – 18 gépjárművel – vonultak a helyszínre, kezdték meg az oltást és az életmentést. A szóvivő tájékoztatása szerint a tüzet kora délelőttre eloltották, megakadályozva a lángok továbbterjedését. Az épületből 56 beteget kellett áthelyezni. Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a tűz egy halálos áldozatot követelt. Arról, hogy az eset miatt egy ember meghalhatott, a Borsonline is beszámolt.

Később az MTI tudósítója arról is beszámolt: az épület emeleti ablakaiból plédeket dobáltak ki, hogy a tűz miatt a szabadba kihozott betegeket megvédjék a hidegtől. A betegekért az oltás és a mentés ideje alatt folyamatosan érkeztek a mentőautók. Voltak, akiket más kórházba kellett szállítani.

A Blikk információi szerint bár maga a tűz nem volt túl nagy, percek alatt füst borította el az épületet, amely miatt több tucat beteg és dolgozó szaladt ki az udvarra. A harmadik emeleti intenzív osztályon lévők azonban csak az erkélyekre tudtak kimenekülni, mert sok beteg oxigénre van kötve – emiatt nem tudták sem levinni, sem otthagyni őket az ápolók és orvosok.

A Telexnek Kisdi Máté a helyszínen elmondta: a tűz 5 négyzetméteren keletkezett, de több mint 100 négyzetmétert megrongált, a tűz keletkezésének okát még egyelőre vizsgálják. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a lap megkeresésére megerősítette, hogy az oltás során találtak egy halálos áldozatot, egy nő meghalt.

Később az MTI új információkat közölt, miután nyilatkozott nekik az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál. Ő azt közölte: egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek. A szóvivő elsődleges információi szerint több beteget a kórházon belül helyeztek át más osztályokra, de négy embert a mentőknek kellett átszállítaniuk másik egészségügyi intézménybe.

A kórház később azt közölte, hogy egy dohányzó beteg okozhatta a tüzet.