Lukács András a tűzifarendeletről: hiába a puhítás, lesz szerdán tüntetés

Lukács András a tűzifarendeletről: hiába a puhítás, lesz szerdán tüntetés

Fotó: Unsplash/Kevin Schmid

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak találgatni tudok és a személyes véleményemet elmondani. Ezzel kezdte válaszát Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke arra a kérdésünkre, hogy vajon miért hirdette meg a kormány azt a tűzifarendeletet, ami ellen immár a második budapesti tüntetést rendezik meg szerdán a Magyar Tudományos Akadémia előtt. Erre küldött üzenetet a világhírű etológus, Jane Goodall is, elítélve a rendeletet.

A szerdai demonstráció szervezői között ott van számos civil szervezet mellett a Levegő Munkacsoport is, ők egy állásfoglalást tettek közzé, amelyben leszögezték, hogy a rendelet „szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek”.

– Egyrészről népszerűséget próbálnak szerezni a saját szavazóik körében ezzel a módosítással, másrészről bizonyos körök anyagilag jól járnának ezzel a rendelettel. Most olvashattunk arról, hogy Mészáros Lőrinc cégének tulajdonában van az egyik legnagyobb hazai kandalló- és fatüzelésű tűzhelygyártó vállalat. És persze hiányzik a szakértelem, folyamatosan azt látjuk, hogy összevissza csinálnak mindent, folyamatosan kapkodnak – válaszolta Lukács.

Szervezete egyébként már augusztus elején, a rendelet kihirdetésekor is adott ki erről közleményt, amelyben lényegében ugyanezt fogalmazták meg, ehhez azonban most Lukács kérdésünkre annyit hozzátett, hogy nemcsak önmagával azzal van probléma, ha esetleg most kivágott, vizes fát kezdenek égetni a télen.

– Komoly károkat okoz már a száraz fa elégetése is, és félő, hogy most azok is ilyennel fognak tüzelni, akik korábban gázzal fűtöttek. Ráadásul az erre alkalmas eszközökbe sokszor nemcsak fa kerül, hanem a legkülönbözőbb hulladékok: festett bútorlapok, építési törmelékek. Családi házas övezetekben járva ennek eddig is voltak a jelei, most úgy néz ki, hogy még többen fognak így fűteni. Mindez nemcsak illegális, de rendkívül egészségkárosító is.

Beszélgetésünk előtt nem sokkal a kormány két módosítással is felpuhította a tűzifarendeletet. A Nagy István agrárminiszter által jegyzett közleményben az áll, hogy csak március végéig érvényesek a fakitermelést könnyítő szabályok. Valamint napvilágot látott kedden egy olyan jogszabály is, aminek értelmében „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben” nem végezhető tarvágás. Lukács András szerint ezek a puhítások nem elegendőek ahhoz, hogy lefújják a szerdai tüntetéseket, szerinte „az egész rendeletet vissza kellene vonni”.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője pedig a Telexnek beszélt arról, hogy noha több pozitívumot is lát a módosításban és úgy látja, hogy a kormányzat meghallotta a társadalom felől érkező tiltakozás hangját”, de vannak jogi problémái is, mégpedig az hogy Nagy István miniszteri utasítása nem írja felül az eredeti rendeletet. Kifogásolta továbbá, hogy az agrárminiszter rendelkezése csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra vonatkozik, a magánerdőkre nem, ahogyan a vízügyre sem.