Már készítik elő a szombatra halasztott tűzijátékot

Már készítik elő a szombatra halasztott tűzijátékot

Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már zajlanak a most szombatra halasztott Szent István-napi fővárosi tűzijáték előkészületei.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a szombaton 21 órakor kezdődő tűz- és fényjáték során uszályokról, bárkákról és két budapesti hídról mintegy 40 ezer pirotechnikai effektet – köztük római gyertyákat, üstökösöket, tűzmozsarakat és tűzijátékbombákat – lőnek majd fel.

Az ünnepi látványosság a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagyszabású fény- és drónshow-val egészül ki – emelték ki. Az idei tűzijátékot mintegy 4,5 kilométer hosszan lehet majd megtekinteni a Duna jobb és bal partjáról.

A tűzijáték bombáit 74 helyszínről, mintegy 230 pontról lövik fel. Az effektek 7 folyami bárkáról indulnak majd, köztük 65 gyöngysorszerűen kifeszített pontonról sok ezer arany és ezüst csóvát húzó üstökös „repül majd az égre” szombat este. 

A látványba az idén az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is bevonták, a hidakról a tűzvirágok mellett néhány, a történelmi műsor tartalmához igazodó nemzeti szimbólum kilövésére nyílik lehetőség.

Az MTÜ közleménye szerint a látványosságokat 19.30-tól a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisa három Gripen repülőgépének köteléke kezdi majd meg. A vadászgépek kétszer húznak át a Parlament előtt a Duna felett, délről északi irányba repülve. Az első áthúzás során nemzeti színű füstöt húznak, majd pár perccel később, visszatérve, a Parlament előtt meredek emelkedést hajtanak végre utánégető alkalmazásával.

Kérdés, szombatra milyen időt jósolnak a meteorológusok: mint megírtuk, azért kellett augusztus 27-re halasztani a tűzijátékot, mert egy héttel korábban, augusztus 20-án az operatív törzs az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéseit figyelembe véve a tűzijáték elhalasztásáról döntött. Miután nem volt 20-án este vihar, először a teljes kormánymédia letámadta a meteorológiai szolgálatot, majd Palkovics László technológiai és ipari miniszter kirúgta a szervezet két vezetőjét is. Válaszul az OMSZ 17 vezetője közös közleményben tiltakozott a kirúgások ellen, szerintük már augusztus 19-től politikai nyomásgyakorlás érte a szervezetet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta ezek után a keddi rendkívüli kormányinfón, hogy az OMSZ vezetőit nem a tűzijáték miatt rúgták ki, az csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban, miután a korábbi előrejelzéseik is hagytak kívánnivalót maguk után, bár erről semmilyen konkrétumokat nem mondott.  

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.