Tűzijáték: az MTA elnöke is vizsgálatot indított

Tűzijáték: az MTA elnöke is vizsgálatot indított

Freund Tamás, az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 195. közgyűlésének ünnepi ülését követő sajtótájékoztatón az MTA székházában 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérésére jelentés készül az Országos Meteorológiai Szolgálatot ért kritikáról – derül ki a testület szerda délutáni közleményéből. 

Frissítés: szerdán a gazdasági elnökhelyettest nevezte ki a minisztérium ideiglenesen az OMSZ élére.

Freund Tamás, az MTA elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy Magyarország alapvető érdeke, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatát a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, a tőle elvárható legnagyobb gondossággal, a kormány, a tudományos közösség és a társadalom bizalmára érdemesen lássa el. Hozzátette, híradásokból arról értesült a közvélemény, hogy az idei augusztus 20-ai ünnep kapcsán az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott.

A részletek azonban szerinte nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni. Tekintettel arra, hogy az OMSZ közfeladatait csak megfelelő tudományos háttérrel, kiemelkedő meteorológus szakemberek és tudományos műhelyek részvételével tudja ellátni, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte Geresdi István egyetemi tanárt, az MTA doktorát, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága elnökét, hogy bizottságával jelentés formájában válaszolja meg az alábbi két kérdést: Az augusztus 20-ára vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az OMSZ az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el? Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?

Hozzátette: az Akadémia vezetése nagyon fontosnak tartja, hogy a kormányzati döntéseket támogató tudományos tanácsadás mindenkor tényszerűen, szakszerűen és illetéktelen befolyásolástól mentesen történjen. A tényfeltárás érdekében az Akadémia vezetése a Technológiai és Ipari Minisztériummal is felvette a kapcsolatot, és jelezte együttműködési készségét az OMSZ tudományos hátterének megerősítésében. A bizottsági jelentésről és a további lépésekről az Akadémia megfelelő időben nyilvános tájékoztatást fog adni.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma és az MTA köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör már megszólalt az ügyben, tiltakoztak Palkovics László miniszter döntése ellen.

Az OMSZ 16 vezető beosztású dolgozója a két vezető felmentése után politikai nyomásgyakorlással vádolta az operatív törzset. Mint írták, „az operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagymértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.”

Az ügy kapcsán Palkovics László miniszter interjút adott szerdán a Mandinernek. Ebben elmondta, hogy az operatív törzs tevékenységén nincs mit vizsgálni, a felmentéseket pedig nem vonja vissza. Azt mondta, hogy azt kell kivizsgálni, hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni. Ezt az OMSZ bevonásával meg fogjuk tenni, azt gondolom, náluk elegendő független szakértő van ehhez – tette hozzá.