Tűzijáték helyett beiskoláztatási támogatást kapnak a szabolcsi faluban

Tűzijáték helyett beiskoláztatási támogatást kapnak a szabolcsi faluban

Tűzijáték (Fotó: Pixabay/ Christine Aubé)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az árnövekedés miatt az önkormányzat mindent sokkal drágábban tud megvásárolni, mint korábban, így aztán nagyon meg kell néznünk, hogy mire költünk, mire nem – ezzel magyarázta Kovács József, a hétszáz fős Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község polgármestere, hogy miért csoportosították át a településen a falunap költségeit. Nem látják például vendégül a jékeieket, egyrészt Kovács szerint „egy tál étel senkit nem tart el”, másrészt a koronavírus miatt.

– Nem beszélünk róla, de mindenki látja, hogy emelkednek a számok – fűzte hozzá a jobbikos polgármester.

Nem lesz Jékén idén tűzijáték sem, amire Kovács József szerint vannak persze „környezet- és állatvédelmi szempontok is”, de a legfőbb érve a durrogtatás ellen az, hogy nyolc perc látványosság nem ér négyszázezer forintot”.

Százezer az egyetemistáknak

Ezzel együtt a pénzt nem „zárják el” a lakosoktól, különböző formában visszajuttatják hozzájuk a megspórolt összeget. Megemelik például a tanévkezdési támogatást, óvodai nevelés esetében ötezer forintot, általános iskolai nevelés esetében nyolcezret, középiskolai nevelés esetében tízezret, felsőoktatás esetében pedig százezret kapnak a jogosultak.

– Világéletemben azon az állásponton voltam, hogy támogatni kell azt, aki részt vesz a felsőoktatásban. Korábban is így tettünk a Bursa Hungarica keretében, csak már nem engedi az állam, hogy azt szociális költségként számoljuk el.

Jékén tizenketten tanulnak felsőoktatási intézményben, ami Kovács szerint a település lakosságszámát tekintve kifejezetten jó arány. „Nálunk a 18-25 év közöttieknek a negyede tanul egyébként felsőoktatási intézetben, ez is nagyon szép szám szerintem, főleg egy ilyen kis településen.” Arra a kérdésünkre, hogy a súlyozás miért az egyetemisták felé dől el, a polgármester azt felelte, hogy erre a kollégiumi férőhelyek – pontosabban azok hiánya – miatt van szükség.

– A felsőoktatásban tanulóknak mindössze negyede számára biztosított a kollégiumi férőhely, a többiek számára marad az ingázás, vagy az albérlet.

A másik, falunapi megtakarításból fedezett szolgáltatás Jékén pedig az, hogy az idős, beteg gondozott lakosokat hetente egyszer beviszik Kisvárda egyik bevásárlóközpontjába és húsboltjába „annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb áron tudjanak bevásárolni maguknak”. – Van bolt persze Jékén is, egyébként az alpolgármesterünk üzemelteti, de ő is támogatta ezt a kezdeményezést, mert a település érdekét a sajátjánál előbb helyezte – tette hozzá.

Várják a kormány lépéseit

Kovács József szerint meg kell érteni a lakosoknak is, hogy mindenkinek spórolnia kell, elmondása szerint például „egy grafitceruzát nem vettünk feleslegesen, és ha van egy kedvenc tollam, akkor inkább viszem magammal és nem veszek a hivatal számára még tízet, csak azért, hogy legyen”.  Ez utóbbi szó szerinti példa, vagy inkább átvitt értelemben értendő? – tesszük fel a kérdést, mire Kovács azt mondja, hogy „szinte szó szerint veendő”. Bízik benne, hogy több település is elgondolkodik ezeken az intézkedéseken, és nagyon várják a kormányzat részéről is a lépéseket, hogy miként kívánják kompenzálni a települések megnövekedett költségeit.

Tűzijáték-mentes települések

Idén számos településen döntöttek úgy, hogy nem rendeznek tűzijátékot augusztus 20-a vagy a falunap lezárásaképpen. Salgótarjánban például inkább a katásoknak és a rezsikárosultaknak segítenek, a kormánypárti vezetésű Székesfehérváron már korábban leszavazták, Szegeden a rászorulókat támogatják, Hódmezővásárhelyen először úgy volt, hogy lesz tűzijáték, aztán a negatív visszajelzések miatt visszakozott a városvezetés. A budapesti, központi állami tűzijátékról egy ideig az a hír járta, hogy tíz évig titkosították a költségeit, majd kiderült, hogy csak a rakéták több mint egy milliárd forintba kerülnek majd, a kísérőrendezvényekről nincs információ.