Ügyészség: 250 milliós kenőpénzt vehetett át Tóth Csaba

Ügyészség: 250 milliós kenőpénzt vehetett át Tóth Csaba

Tóth Csaba (Képernyőfelvétel: Tóth Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2017 őszétől kezdve két éven keresztül havi 10-15 millió forintos kenőpénzt vett át az MSZP-s Tóth Csaba a Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, amely alapján Polt Péter legfőbb ügyész a politikus mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Az egész korrupciós ügy – mint azt már korábban tudni lehetett – a zuglói parkolással van összefüggésben. Tóth Csaba Zugló parlamenti képviselőjeként, a szintén MSZP-s Horváth Csaba pedig a Fővárosi Közgyűlés tagjaként szerepel a történetben.

Az ügyészség gyanúja szerint a két politikus megállapodott F. Zs-vel, aki egy bizonyos SIS Parking Kft. tevékenységében jelentős befolyással bírt. Azt ajánlották neki, hogy amennyiben a SIS Parking Kft. hajlandó indulni a zuglói parkolás fejlesztését célzó pályázaton, segítenek, hogy nyerjen is. A feladat a fizetős parkoláshoz szükséges parkoló automaták beszerzése, üzembehelyezése és üzemeltetése volt. Cserébe a két MSZP-s politikus azt kérte, hogy az árbevételből előre meghatározott összeget kapjanak, illetve a nyereség felére is igényt tartottak havonta.

A parkoló automaták beszerzéséből és üzembe helyezéséből várható bevételből Tóth Csaba – saját maga és H. Cs. (Horváth Csaba) gyanúsított részére – 31 millió 250 ezer forintot vett át 2017 első felében. Majd az ügyészségi dokumentum szerint F. Zs. a szerződésből származó bevételből 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, mindösszesen legalább 250 millió forint készpénzt adott át Tóth Csabának Budapesten a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyhangúan úgy döntött, hogy Tóth Csaba mentelmi jogának a felfüggesztését javasolja a parlamentnek.

Tóth Csaba országgyűlési képviselői karrierje már korábban eldőlt, hogy befejeződik. Habár elindult tavaly nyáron az ellenzéki előválasztáson azért, hogy ismét ő lehessen Zugló országgyűlési képviselő-jelöltje, a kampányban róla kiderült ügyek miatt a pártok megvonták tőle a támogatásukat, végül ő maga visszalépett. A szavazólapon ennek ellenére szerepelt és ellenfele, a Momentum által indított Hadházy Ákos fölényes győzelmet aratott felette.