Új javaslat: Akár 150 ezer forint is lehet a karanténszegésért járó bírság

Új javaslat: Akár 150 ezer forint is lehet a karanténszegésért járó bírság

Így néz ki a bejárati ajtóra kötelezően kiragasztott „ piros lap”: Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A karanténszabályok megsértése esetén a helyszíni bírság legmagasabb összege 50 ezer forintról 150 ezer forintra nőhet egy törvényjavaslat alapján, amelyet péntek este nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – vette észre a 24.hu.

A javaslat szerint a szabályszegést elkövető személyre 5 000 forinttól 150 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság.

Sőt, a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható – olvasható a javaslatban. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság azonban legfeljebb 600 ezer forint lehet.

A karanténkötelezett a karanténlakást a hatósági házi karantén lejártát követő napot megelőzően kizárólag az illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően, orvos utasítására, megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében –, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, vagy kormányrendeletben meghatározott esetben hagyhatja el.

Népszava egyébként úgy tudja, hogy hétfőn sürgősséggel dönthet az Országgyűlés néhány újabb járványügyi szigorításról. Egy kormánypárti forrásuk konkrétumot csak a maszk viselésének szabályaival kapcsolatban említett: itt várhatóan szélesebb körben és súlyosabban szankcionálhatják majd, ha valakin nincs védőmaszk és olyan helyen tartózkodik, ahol ezt viselni kell.

Emellett a törvényjavaslat eltörölné az egészségügyi veszélyhelyzet idején kormányrendelet által meghatározott országokból érkezők  hatósági házi karanténkötelezettsége kapcsán az egyedi közigazgatási hatósági eljárást, így ez – több más intézkedéssel együtt – felgyorsítaná és egyszerűsítené a hatósági karantén megállapításának eljárását.