Új koronavírus elleni gyógyszert vizsgál a Semmelweis Egyetem

Új koronavírus elleni gyógyszert vizsgál a Semmelweis Egyetem

(Fotó: Haley Lawrence/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető gyógyszer hatékonyságát vizsgálja Semmelweis Egyetemen – közölte az intézmény, amit a Hvg.hu vett észre. Az egyetem augusztus 23-án csatlakozott a készítmény nemzetközi vizsgálatához.

A közlemény szerint a Semmelweis Egyetem az Európai Unión belül először végzett betegvizsgálatot a program keretében, és EU-s szinten itt adták be másodikként a készítményt. Az egyetem azt is közölte, hogy intézményi szinten rekord rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás.

A gyógyszer vizsgálata még várhatóan egy hónapig folyik az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, Merkely Béla vezetésével. A Semmelweis Egyetemre érkező Covid-19 betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánljuk a vizsgálatban való részvételt – mondta az egyetem rektora, aki arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

A vizsgálatban való részvétel a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő koronavírusos betegek számára nyitott. A páciensek számára az egyetem biztosítja a vizsgálatokon való részvételhez szükséges betegszállítást.

A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó program célja annak igazolása, hogy az adott szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid-19 betegség esetén csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát.