Új, szélesebb körben igénybe vehető Erasmus+ programot fogadott el az Európai Parlament

Új, szélesebb körben igénybe vehető Erasmus+ programot fogadott el az Európai Parlament

A portugál Coimbriai Egyetem belső udvara (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament képviselői kedden elfogadták az Erasmus+-t, az unió 2021 és 2027 közötti időszakra szóló oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramját. Az új program költségvetése csaknem kétszerese az előzőnek, mostantól a felnőttképzés is része a programnak.

Az Erasmus+ program közel kétszer akkora költségvetésből gazdálkodik, mint az előző hétéves időszakban: a különböző forrásokból származó finanszírozási keret összesen több mint 28 milliárd euró lesz, szemben a korábbi 14,7 milliárd euróval. A képviselőknek a Tanáccsal folytatott tárgyalások végső szakaszában sikerült 1,7 milliárd euróval megtoldaniuk a program keretét  – közölte az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

A közlemény hangsúlyozza: az új Erasmus+-t az eddiginél sokkal többen vehetik igénybe. A bizottságnak és a tagállamoknak ki kell dolgozniuk annak módját, hogy azok is elutazhassanak tanulni, akiknek erre eddig kevesebb lehetőségük volt, például a fogyatékossággal, a szegénységben és a távol eső helyeken élők, valamint a bevándorlói hátterű és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai. Akik nem tudják fedezni a programban való részvétel indulóköltségeit (például a vonatjegyet vagy a szállást), kiegészítő támogatásban részesülhetnek, illetve adott esetben előleget kaphatnak. Nem lehet pályázatot elutasítani arra hivatkozva, hogy túl magas költségekkel jár, ha az extra költségek a program inkluzív jellegét szolgáló intézkedésekkel összefüggésben merülnek fel.

A megújult Erasmus+ program keretében mostantól a felnőttoktatásban részt vevők is eltölthetnek akár hat hónapot egy másik uniós országban. A hallgatók életkortól és háttértől függetlenül új készségekre tehetnek szert, amelyeknek szakmájukban és a mindennapi életben is hasznát tudják majd venni. Különösen igaz lesz ez most, amikor a zöld és digitális átállás, valamint a koronavírus-világjárvány miatt nagy változások várhatók a munkaerőpiacon.

A felhasználóbarát informatikai rendszereknek köszönhetően leegyszerűsödik és kevesebb papírmunkával jár majd a pályázás. A programon belül pedig külön rendszer működik majd a kisebb szervezetek, például ifjúsági egyesületek és sportklubok támogatására. Az EU célkitűzéseihez igazodva a program többet fordít majd a környezet védelmére és saját környezeti lábnyomának csökkentésére, például klímabarát közlekedésre ösztönzi a résztvevőket.

Mostantól a DiscoverEU kezdeményezés is az Erasmus+ alá tartozik. A program ingyenes utazási igazolványt ad a fiatalok kezébe ahhoz, hogy tanulás céljából eljussanak például egy intenzív nyelvtanfolyamokra vagy múzeumi műhelyfoglalkozásra, és megtapasztalhassák Európa kulturális és nyelvi sokszínűségét. Szintén a külföldi tapasztalatszerzést segíti az Európai egyetemek kezdeményezés, amellyel a hallgatók több uniós országban is folytathatnak tanulmányokat diplomájuk megszerzéséhez. Emellett „szakképzési kiválósági központok” is létrejönnek, hogy a helyi szakképzést bekapcsolják a készségfejlesztés nemzetközi hálózatába.

A programot kedden fogadta el az Európai Parlament. Az új Erasmus+ az előző programidőszakról való zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében már 2021. január 1-jén elindult: a bizottság és számos tagállam már elindította a pályázati eljárásokat és közzétette a pályázati felhívásokat.