Új szigorítások jöhetnek Budapesten: 50 ezerre is büntethetik, aki nem visel maszkot

Új szigorítások jöhetnek Budapesten: 50 ezerre is büntethetik, aki nem visel maszkot

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírus-járvány elleni védekezés erősítése érdekében jövő szerdára összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A napirendi javaslatban szerepel majd a maszkviselési szabályok szigorítása, illetve a maszkviselési kötelezettség megsértőinek szigorúbb szankcionálása – olvasható a közleményben.

 Eszerint a főpolgármester javasolja, hogy a mozikban és a színházakban, valamint a hasonló közművelődési intézmények zárt tereiben, továbbá a társasházi közgyűléseken legyen kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

A javaslatban az is szerepel, hogy a maszk szabályos viselésére vonatkozó kötelezettség megsértőit – eredménytelen figyelmeztetés után – a közterület-felügyelők 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújthassák.

Ugyancsak kezdeményezi a főpolgármester, hogy a közgyűlés – Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora javaslatára is figyelemmel – döntsön a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűréséről, továbbá forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy az hasonló intézkedést vezessen be a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára.

Karácsony Gergely azt is kezdeményezi, hogy más európai államok mintájára a lakosságnak is biztosítson lehetőséget a kormányzat az ingyenes koronavírus-szűrésen való részvételre – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Mint megírtuk, ma különös levélváltás zajlott a főpolgármester és a miniszterelnök között: először Karácsony Gergely érdeklődött az ingyenes tesztelés lehetőségéről, illetve arról, hogy egyáltalán mik a kormány szándéka, mert az önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Délutánra megjött Orbán Viktor válasza, miszerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe. Emellett azt is javasolta: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.