Új szintre emelte a szervilizmust és a személyi kultuszt a „független” belvárosi lap

Új szintre emelte a szervilizmust és a személyi kultuszt a „független” belvárosi lap

Mai Belváros

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már eddig is sokat tett a „független” jelző elértéktelenítéséért a Mai Belváros című, önmagát függetlenként meghatározó kiadvány, legújabb számukban azonban – bármilyen nehezen is elképzelhető – sikerült túlszárnyalniuk korábbi teljesítményüket.

A Belváros-Lipótváros lakói számára ingyenesen elérhető lap egy kezdő V. kerületi számára az elképzelhető legvidámabb olvasmány, hiszen történjék bármi a világban, a Mai Belvárost olvasva biztos lehet benne, hogy az univerzum legjobb helyén él. A tisztességes, becsülettel elvégzett, kemény munka naponta hozza friss gyümölcsét a kerületben, amelynek levét a polgármester, helyi szuperhősként maga szállítja ki a rászorulóknak. És ez még csak nem is képzavar: Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester almalevet vitt az önkormányzati támogatásra jogosultaknak. A Mai Belváros pedig címlapon hozza a sztorit: két jókora képen a kerületi vezető vállra akasztható szatyorral rója az utcákat, hogy az idős rászorulókat ellássa almalével. A kerület hagyományosan almát oszt, de a koronavírus-járvány miatt ezúttal lé lett az almából.

A címlapot tehát két jókora polgármester-fotó díszíti. Ezzel azonban még nem ért véget Szentgyörgyvölgyi Péter égbe emelése.

A 40 oldalas kiadványban a polgármester összesen 15 alkalommal szerepel fényképen. És ha ő éppen nem ért rá valamiért, a testvére, Szentgyörgyvölgyi Gábor, belvárosi önkormányzati képviselő segítette ki a lapot, de beugrottak más, szigorúan kormánypárti képviselők is, ha arra volt szükség. Ennek köszönhetően összesen 25 oldalon találkozhatunk a Fidesz–KDNP kerületi képviselőivel, a maradék 15-ből pedig legkevesebb öt oldalon egyáltalán nem kapott helyet kép, pedig egy-egy Szentgyörgyvölgyi Péter portré feldobta volna a legszárazabb hírösszeállítást is.

Sokáig bírja az olvasó a megpróbáltatásokat, hiszen a személyi kultusz építése a kerületinél lényegesen nagyobb méretekben zajlik itthon, a Művészet rovatban azonban minden határon túlmegy a szervilizmus. Ez feltehetően még a polgármester jó ízlését is sérti, de bízzunk benne, hogy nem veszi a kezébe a lapot. Kő Pál kiváló, Kossuth-díjas szobrászművész haláláról tudósít a Mai Belváros: a sarokban egy picike portré Kő Pálról, mellette egy, az elhunytéhoz képest hatalmas fotó Szentgyörgyvölgyi Péterről, aki – bámulatos kapcsolat – a művész alkotása előtt áll a biciklijével. Ám ahogy Kő Pál, úgy a műve, a Podmaniczky-téren álló Podmaniczky-szobor is jól láthatóan mellékes a szerkesztők számára, a lényeg a mindig fess, és gyanúsan mindig ugyanabban a ruhában felbukkanó polgármester.

A lap hátterét ismerve azonban a fenti minősíthetetlen gesztus is azonnal érthetővé válik. A Mai Belvárost az Impress Régió Kft. adja ki, amelynek tulajdonos-ügyvezetője, és egyben az újság igazgató-főszerkesztője Karalyos József. A lapkiadóról 2015 januárjában a 444 írta meg, hogy az Október 6. utca 5.-ben kibérelte az önkormányzat egyik helyiségét – egy korábbi SZDSZ-irodát –, hogy a műemléképület földszinti, 295 négyzetméteres üzlethelyiségében éttermet nyisson. A lakók nehezményezték, hogy a vállalkozó átalakítja a házat, az önkormányzat azonban mindvégig Karalyosnak kedvezett.

Ami nem is csoda, hiszen az üzletember – aki sokáig bérelte az V. kerületi önkormányzattól a Kossuth téri Parlament Cafét és házasságkötőt – jól bevált már addig is. A Mai Belváros kiadására 2006 és 2013 között 398 millió forintot kapott az önkormányzattól, a lap pedig folyamatosan ünnepelte az akkori polgármestert, Rogán Antalt és családját. És ha ez még nem lenne elég, az újság kiadója egy Aranykéz utcai lakásba volt bejegyezve. Ez a lakás akkor Habony Árpád állandó lakcíme volt. Nem mellesleg Karalyos gyermekének anyja, Szabó Adrienn a Mai Belváros szerkesztője, és a helyi tévé, a City Tv Kft. ügyvezetője.

Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta vezeti a kerületet. A polgármesterről tavaly decemberben írta meg az Index, hogy bár a Fővárosi Közgyűlésben megszavazta az antikorrupciós átláthatósági rendeletet, saját kerületében, azaz a Belvárosban napirendre sem engedte ugyanezt. Június elején Szentgyörgyvölgyi hangosan tiltakozott Karácsony Gergely főpolgármester javaslata ellen, hogy hajléktalanszállót alakítsanak ki a Városházán. – Az ellenkezés érdekessége, hogy három éve, amikor még Tarlós István volt a főpolgármester, akkor a téli hideg miatt alakítottak ki egy éjjeli menedékhelyet az V. kerületben: a kerület polgármestere akkor is Szentgyörgyvölgyi volt, azonban 2017-ben nem tiltakozott – írta a 24.hu.

A Mai Belváros címlapján hozott almaléosztás kapcsán pedig óhatatlanul is eszünkbe juthat az a tavaly tavaszi hír, hogy a polgármester a kerület egyik óvodájában járva almát osztott a gyerekeknek, és a jótékonyságát dokumentáló fotók kikerültek a közösségi oldalára. Az eseményről nem tájékoztatták előre a szülőket, akiknek így esélyük sem volt tiltakozni ellene, hogy a gyermeküket egy nyilvánvalóan politikai kampányhoz használják fel. A polgármester szereplése azért volt különösen izgalmas, mert az ombudsman az EP-kampány elején állásfoglalásban kérte a politikusokat, hogy tartózkodjanak a gyerekek felhasználásától. A Belvárosi Önkormányzata bravúros megoldással mentette a helyzetet akkor: az óvodák és bölcsődék meglátogatása, a gyermekekkel és szüleikkel való kapcsolattartás nem rendezvény, hanem az egy polgármester napi munkájának a része – írták.