Új tranzitvárót nyitnak a Keleti Pályaudvar mögött, de sok a kérdőjel

Új tranzitvárót nyitnak a Keleti Pályaudvar mögött, de sok a kérdőjel

A Nyugati pályaudvar 2022. március 5-én (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tranzitvárót alakít ki a Fővárosi Védelmi Bizottság az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a BOK "B" csarnokban március 21-től – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

A Miniszterelnökség közleményében azt írták: a kormány felkészült a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére, ezért a Keleti Pályaudvar szomszédságában újabb nagyméretű tranzitváró megnyitásáról döntöttek, amelyben többek között olyan térítésmentes szolgáltatásokat biztosítanak, mint a meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, baba-mama és gyereksarok, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés.

Az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtanak, valamint menedékes státusszal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésre is lesz lehetőség. A csarnokban helyet kapnak a segélyszervezetek munkatársai is, akik az étel-italból, tisztálkodó szerekből, pelenkából, stb. álló adományokat adják át a rászorulók részére – olvasható.

A menekültek közlekedését is segítik. Kihelyezett MÁV nemzetközi jegypénztár nyílik a váróban, a továbbutazók számára pedig biztosítják az eljutást a Kelet és Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. 

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke a Népszavának megerősítette, hogy már a múlt héten jelezték a kormánynak, lehetőségeik szerint készek segíteni a menekültek ellátásában, és ennek érdekében átadják a BOK-ot. A tulajdonos egyébként a magyar állam.

Péntek délelőtt egyeztetést tartottak a csarnok átalakításáról és új funkciója szerinti működtetéséről. A megbeszélésen a lap információi szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett, de meghívást kapott a fővárosi önkormányzat is, amelyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviselt.

Úgy tudni, a fővárostól elsősorban buszokat kér a védelmi bizottság, amely a Kőbánya-Kispest vasúti megállótól a Puskás Stadion mögötti csarnokba szállítja a Záhony felől vonaton érkező ukrán menekülteket. Kiss Ambrus egyelőre nem látott ágyakat, de a létesítmény csak hétfő hajnaltól fogadja a menekülteket.

Nem mindent tart logikusnak a lap, ezért arról kérdezte a kormányhivatalt és a Miniszterelnökséget, illetve a menekültek fogadásáért felelős katasztrófavédelmet felügyelő Belügyminisztériumot, hogy miért kell a menekülteket még a Keleti pályaudvar előtt leszállítani a vonatról, buszokra rakni és egy elosztó központba vinni. Ezt már csak azért is furcsállják, mivel a BOK a Keleti háta mögött, attól nem messze található.

Az sem világos, ezután minden menekültet ide irányítanak-e, s ha nem, akkor ki, hol és mi alapján dönt majd arról, ki kerül ide, és ki utazhat tovább. Arra sincs válasz, hogy a budapesti pályaudvaroknál segítő civil szervezetek és önkéntesek folytathatják-e a munkájukat, akik eddig erejükön felül teljesítettek, miközben az állam – főleg az első napokban – nem nagyon mozgolódott.  

Ráadásul az új létesítmény megnyitása után egy héttel, március 28. és április 3. között a BOK szomszédos csarnokában birkózó Európa-bajnokságot rendeznek, és egyelőre nem tudni, hogy lehet azt elkerülni, hogy például ukrán menekültek összefussanak orosz sportolókkal.

A Fővárosi Önkormányzat a Telexet arról tájékoztatta, mélységesen aggódik a főváros amiatt, hogy hétfőtől a civil önkéntesek nélkül, a kapacitások 4 helyszínre osztásával miként alakul a menekültek fogadása, illetve hogy a védelmi bizottság által tervezett új modell miként lesz képes ellátni az igényeket.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!