Újabb 11 milliárdot költött az MTVA futballjogokra

Újabb 11 milliárdot költött az MTVA futballjogokra

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alaposan bevásárolt prémium sportközvetítésekből az MTVA tavaly novemberben. Akkor jelentették be, hogy ők közvetíthetik a magyar labdarúgó-válogatott összes mérkőzését egészen 2028-ig, beleértve a Nemzetek Ligája és a világversenyek selejtezőmérkőzéseit, illetve a soron következő két Európa-bajnokság valamennyi találkozóját is. A lapunk által átnézett szerződésekből kiderül, hogy mindez 11 milliárd forint közpénzbe került.

A nagy bejelentés a közvetítésekről már tavaly novemberben elhangzott, arról azonban mélyen hallgattak, hogy mennyibe került a nagybevásárlás. A vagyonkezelő alap szerződései listájából azonban jól látszik, a közvetítési jogok – forintra átszámítva – több mint 11 milliárd forintba kerültek.

A közvetítésekről három különböző szerződés rendelkezik. Az egyik csomagban a Nemzetek Ligája 2022-es, 2024-es, 2026-os magyar érdekeltségű selejtezők, a döntőmérkőzések, továbbá a 2024-es és 2028-as Európa-bajnoki selejtezők, valamint a 2026-os világbajnokság selejtezőmérkőzéseinek közvetítési jogai szerepelnek, ezek ára együttesen 15 200 000 euró volt. Ez átszámítva – 370 forintos napi euró középárfolyamon – 5,62 milliárd forintos kiadást jelent. Ez teszi lehetővé, hogy a magyar válogatott mérkőzései képernyőre kerüljenek a M4 sportcsatornán. A Nemzetek Ligája-mérkőzések a magyar válogatott számára júniusban kezdődnek.

Külön szerződéseket kötött az MTVA a 2024-es és a 2028-as futball-Európa-bajnokságra. A két év múlva esedékes tornáért 7 millió eurót (átszámítva 2,6 milliárd forint), míg a 2028-as eseményért 8 millió eurót (2,96 milliárd forint) kért a jogtulajdonos UEFA. Ezeket az összegeket összeadva jön ki a kicsit több mint 11 milliárd forintos értékű számla a novemberi bevásárlásért. Emellett szintén ősszel kötöttek szerződést a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő sepsiszentgyörgyi futballcsapat, a Sepsi OSK bajnoki és kupamérkőzéseinek közvetítésére 64 ezer euróért (23,68 millió forint). A megállapodás a jelenleg futó és a következő szezonra vonatkozik, és minimum négy találkozó közvetítését jelenti évadonként.

A sportközvetítéseknél maradva: a legendás Aranycsapat 6–3-as magyar győzelmét hozó 1953. novemberi mérkőzésének felhasználási jogát is megvásárolta tavaly az MTVA. Ezért 105 000 fontot fizettek a Gallo Images Hungary Kft.-nek. Ennek értéke több mint 45 millió forint, igaz, így a szerződés 2056-ig szól.

A 2021-es esztendőben ezeken felül is elképesztő mennyiségű pénzt költött az MTVA presztízsértékű sportjogokra. Mint arról korábban beszámoltunk, 18,9 millió eurót, vagyis forintra átszámítva közel 7 milliárd forintot fizetett a legrangosabb nemzetközi labdarúgó kupasorozat, a Bajnokok Ligája közvetítési jogaiért. Ugyanakkor a labdarúgó NB I.-ért ennél az összegnél egyetlen évadban többet ad ki: közel 10 milliárd forintot fizet minden idényben a sugárzási jogokért négy idényen át.

Tízmilliók megújulásra

Az év végén az MTVA több csatornája is megújult. A Petőfi rádió például Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának projektjévé vált. Ennek részeként új zenei irányt szabtak a rádiócsatornának – amely jobban hasonlít a rádióadó 2007–2012 közötti időszakához –, több addigi műsorvezetőtől megváltak, a stúdiót pedig az A38 hajóra költöztették. Ennek jegyében újult meg az arculat, amelynek megtervezésével, hangszerelésével és felvételével a számos nagy európai rádióállomásnak szignálokat készítő hollandiai Pure Jingles társaságot bízták meg 29 200 euróért (közel 11 millió forint).

Megújult az M5 kulturális televízió stúdiója is, ennek építését az Ezüst Kaméleon Kft. végezte 14,3 millió forintért. Ez a belsőépítészettel foglalkozó társaság futott be különben az MTVA közbeszerzési eljárásán, amikor tavaly a „Magyarország, szeretlek!” című vetélkedő díszletének megépítésére kerestek kivitelezőt. Az MTVA a Hungexpo területén felépített díszlet kivitelezésére nettó 86 millió forintért szerződött a céggel.

A listából kikalkulálható továbbá az is, hogy mennyibe kerül egy-egy vasúti mozdony dekorációja, ha valaki így reklámozna. Az MTVA ugyanis szerződött a MÁV-val egy, a Toldit népszerűsítő reklámra a társaság által vetített, Jankovics Marcell rendezésében készült animációs filmsorozat apropóján. Ez egyébként az Arany János-emlékév miatt készült (az adaptációt a Kecskemétfilm Kft. készítette). Mindenesetre a mozdonydekoráció 5,3 millió forintba került, és augusztus végéig fut.

Figyelemre méltó szerződése van az MTVA-nak a 4iG-vel is. Ez az adatszivárgást megakadályozni hivatott rendszer és vírusvédelem licencéről szól 14 millió forintért.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/16. számában jelent meg április 14-én.

Címkék: foci, közmédia, futball, MTVA