Újabb budapesti iskola tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenséghez: sztrájkolnak

Újabb budapesti iskola tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenséghez: sztrájkolnak

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium Fotó: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Követik a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai a Szent László Gimnázium pedagógusainak példáját: tiltakoznak a kormány sztrájkrendelete ellen és nem tanítanak kedden – adta hírül a Hvg.

Nem vette fel a munkát kedden reggel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több oktatója is. A pedagógusok ezzel a kormány pénteken kiadott sztrájkrendelete ellen tiltakoznak, amiben rögzítették, hogy a tanárok munkabeszüntetését csak úgy engedélyezik, ha az észrevétlen marad az intézmények működése szempontjából.

A pedagógusok közleményt is kiadtak, ezt huszan írták alá. – Alulírottak, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022. február 15-én, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk – írják a közleményben, amelyet a Tanítanék Mozgalom közölt Facebook-oldalán.

– Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg. A SZTRÁJK ALAPJOG! – írják.

Hétfőn a kőbányai Szent László Gimnázium 12 oktatója döntött úgy, hogy a sztrájkrendelet elleni tiltakozásul nem fognak tanítani hétfőn. Tóth Viktor, az iskola egyik oktatója a Hvg-nek elmondta, hogy a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok az intézmény dísztermében voltak egész nap, az iskolában a tanítást csoportösszevonásokkal oldották meg. Azt mondta, hogy nem tudja, hogy akciójukért milyen retorzióban lesz részük, azt viszont csak remélni tudja, hogy mivel csupán egy egynapos munkabeszüntetésről van szó, a retorzió is ezzel lesz arányos. A Szent László Gimnázium homlokzatára reggel kifeszítettek egy molinót is, miszerint a „Sztrájk alapjog!”.