Újabb épületet foglaltak az SZFE hallgatói, miközben az oktatók sztrájkba fogtak. Íme a követeléseik!

Újabb épületet foglaltak az SZFE hallgatói, miközben az oktatók sztrájkba fogtak. Íme a követeléseik!

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottunk, mely során szavazással döntöttünk arról, hogy az éppen egy hónappal ezelőtt elfoglalt Vas utcai épület után blokád alá vesszük az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is – jelentették be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán.

https://www.facebook.com/szfehok/posts/3354579934625363?__cft__[0]=AZX9Vv8OFFJqMDe6V-G0LhZBw3ctOMchB8yg56lPFr6U6wOuMG5w5cp7jnXEHkWZHcdCAeWdcG-4onNRP7RX4bSjhoW9NoTavX-Jbt1JCd7v-V0y-WTpnlzrYy2tlYru-CENVzk53MlXgy-YBiuGxXECer8VxAVaabRQraOuKVEuFX5hp9YuRisOmC7g3jzqShU&__tn__=%2CO%2CP-R

Mint írták, a leköszönő vezetőségük lemondási idejének utolsó óráiban, szerda este a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest, ezt követően hozták meg döntésüket. – Őrséget állítottunk, a kapun csak az egyetem polgárai léphetnek be – jelentették ki jelezve, csütörtökön délután sajtótájákoztatót tartanak.

Eközben az SZFE munkatársai csütörtökön reggel 8 órától sztrájkba léptek. Mint írták, akik kifejeznék szimpátiájukat feléjük, azok szerezzenek piros-fehér építkezési szalagot, „ellenállásunk már jól ismert jelképét, tekerjék magukra és/vagy rakják ki ablakukba jól látható módon, majd „ÁLLJ KI AZ ABLAKBA”!

Egyébként a munkatársak nyolc követelést is megfogalmaztak. Ezek összefoglalva az alábbiak:

1. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit, valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.

2. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa határozhassa meg.

3. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki.

4. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson.

5. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.

6. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.

7. Tekintettel arra, hogy az SZFE dolgozóinak foglalkoztatási státusza 2020. szeptember 1-jével megváltozott (a dolgozók közalkalmazotti státusza megszűnt), a munkáltató a státusz megváltoztatásának időpontjától kezdődően biztosítson 10%- százalékos bérfejlesztést a munkavállalók számára.

8. Az új fenntartó a szervezeti és működési szabályzatban garantálja, hogy az állami fenntartás idején hatályos munkarend a munkavállalók számára továbbiakban is megmaradjon.

A sztrájkolók ígérik, megmozdulásuk minden lényeges állomását elérhetővé teszik.