Újabb fákat költöztetnek el az építkezés miatt a Ligetben

Újabb fákat költöztetnek el az építkezés miatt a Ligetben

Munkások dolgoznak a városligeti új Nagyjátszótér építkezésén 2019. július 22-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júliusban a Ligetvédők akciójával indokolták, hogy drágultak a munkák, most újabb 200 millió forintért ültetnek át idős fákat.

Ezúttal kilencvenegy fának nem lesz maradása eredeti helyén a Városligetben – derült ki az európai uniós közbeszerzési értesítő (TED) pénteki bejegyzéséből. A Városliget Zrt. szerint, „a parkfejlesztés során kiemelt hangsúlyt kap a park meglévő ökológiai értékét képviselő idős fák védelme”. Az „Európában egyedülálló parkrekonstrukció megvalósításához” azonban sajnos elengedhetetlen, hogy a fák „helyén új funkció létesüljön”, vagyis a növényzet az építkezések útjában áll. Kivágás helyett az átültetés mellett döntött a beruházó. A pályázaton nyertes cég feladata az ökológiailag megvédhető, idős fák előkészítése és átültetése a park más részein, illetve az utógondozási munkák elvégzése.

Az átültetést ugyanaz a Galapagos Zoo Service végzi, amely 2017 májusában már leszerződött a Városliget Zrt.-vel. A kontraktus értelmében összesen 218 fát kellett elköltöztetniük, 232 millió forintért. Idén július elején azonban váratlanul 23 millió forinttal drágult a folyamat, méghozzá, az indoklás szerint a Ligetvédők fellépése miatt.

– A munkavégzés ideje alatt civil demonstráció zajlott, amelyek a Vállalkozó által végzett tevékenységnek a Vállalkozási Keretszerződésben rögzítettekhez képest eltérő módon történő elvégzését tették szükségessé, ideértve különösen a civil demonstrációk miatti munkavégzési akadályok elhárítását az ezzel összefüggésben felmerülő költségek viselésével, valamint fokozott személy-, vagyon-, munka-, illetve balesetvédelmi intézkedések megtételét – indokolta a drágulást a Városliget Zrt.

Így ver át az állam - London, Berlin, New York: „ligetesek" a Föld körül | Magyar Hang

Tanulságos történet arról, hogyan trükközik a Városliget Zrt., nehogy megtudjuk, hova és mennyiért utaznak a munkatársaik világszerte.

Az újabb megbízatást a több mint két éve aláírt szerződésnél jóval magasabb áron vállalta a Galapagos Zoo, hiszen akkor 218 fa átültetése 233 millióba került, most 91-et költöztetnek át 200 millióért. Igaz, a jelenlegi kiírásban már hatékonysági mutató is szerepelt, az idős fák átültetését legalább 80 százalékos eredési eredménnyel kell elvégezni.

A Magyar Hang augusztus 9-én megjelent számában részletesen foglalkoztunk a városligeti fák helyzetével. A cikkben megszólalt Szloszjár György, a Városliget teljes rehabilitációjával megbízott tájépítész iroda, a Garten Studio tulajdonos-ügyvezetője, aki elmondta, hogy „a közműépítési munkák mindig a szükséges rossz kategóriába esnek”. A park közműhálózata véleménye szerint egy Burda szabásmintára emlékeztet, szinte az összes hálózat elavult, cserére érett. Hangsúlyozta, hogy a károkozás minimális legyen, több óvintézkedés, favédelmi protokollt építettek a rendszerbe, így a zöldfelületben keletkezett kár minimalizálható. Hozzátette még, a park rekonstrukciója során több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak.

A lapunknak nyilatkozó ligetvédő civilek és szakemberek szerint ugyanakkor az építkezéseket végző cégek nem sok figyelmet fordítanak a park természeti értékeire. A Városliget építési szabályzat (VÉSZ) tiltása ellenére a Dózsa György úti mélygarázs felvonulási területét kiterjesztették a park felőli oldalra is, onnan daruzzák be a vasbeton elemeket, illetve oda hajt be a betonkeverő teherautók sokasága. Hogy helyet csináljanak a munkagépeknek, az ágakat lekaszabolták, a fákat kivágták vagy átültették. A Ligetvédők által készített fotók tanúsága szerint több elköltöztetett fa elszáradt az új helyén.

Közben mától kapható a nyomtatott Magyar Hang legfrissebb száma. Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a 2019/33. számban? Itt megnézheti!