Újabb fontos tisztség a Tömbhöz közeli figurának

Újabb fontos tisztség a Tömbhöz közeli figurának

Ennek a hajdúböszörményi társasháznak az egyik lakásába van bejegyezve a Tömb 2002 kft. (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét osztályvezető lett Hajdúböszörmény polgármesteri hivatalában az a Mező Barna, akinek a lakótelepi lakásába bejegyezve működött tavaly augusztusig az állami és fideszes önkormányzatok megrendelésein gyarapodó Tömb 2002 Kft.

Mező Barna kinevezése a helyi képviselő-testületnek készített egyik dokumentumból derül ki. E szerint ő lett a Városfejlesztési és városüzemeltetési osztály első embere. Mező Barna korábban is dolgozott ilyen beosztásban a fideszes vezetésű polgármesteri hivatalban. A közigazgatás átszabása után azonban a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja vezetését vette át, majd a fővárosi központú Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fejlesztési igazgatója lett. Mező azonban akkor is a hajdúböszörményi önkormányzat körül sertepertélt, amikor munkája más városba kötötte. 2011 óta ugyanis ő az önkormányzat ipari parkjáért felelős Hajdúböszörményi Ipari Park Üzemeltető és Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is, valamint igazgatósági tagja a Vagyonkezelő Zrt.-nek is.

Mező osztályvezetői kinevezése azért figyelemre méltó, mert a 2019 szeptemberéig a lakásába bejegyzett Tömb 2002 Kft. egymás után kapta a megbízásokat a férfi eddigi munkahelyeitől, így az SZGYF és a kormányhivatal mellett Hajdúböszörmény önkormányzatától is. Ezektől az intézményektől azóta is dőlnek a céghez a főként uniós forrású megrendelések. A Tömb idén sem panaszkodhat a lapjárásra: az önkormányzat vagyonkezelő cégétől és a Városgazdálkodási Kft.-től a helyi strandfürdő felújítására és ugyanitt egy játszótér építésére (84 millió forint) kiírt közbeszerzést nyerte el. Ennél zsírosabb falat is jutott a cégnek: 292 millió forint értékben húzhatnak fel egy 90 férőhelyes munkásszállót. A szállóra közbeszerzést kiíró Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt.-ben Mező Barna maga is igazgatósági tag. Az eljárások lebonyolítója pedig Berecz Orsolya volt, akinek a neve rendszeresen feltűnik azoknál a tendereknél, ahol a Tömböt jellemzően ugyanazon cégek közül győztesnek hozzák ki. A Tömb egyébként az előző években is sorra kapott megrendeléseket az önkormányzattól. A cég építi például a belvízelvezető rendszert (202 millió forint), de felújították a művelődési ház színháztermét (227 millió) is, egy rendezvénytermen pedig még dolgoznak (58 millió forintért).

A Tömbhöz papíron Mezőnek már nincs köze, ám a cégtől így sincs messze. A kft.-nek ugyanis Török Imréné, Mező testvére az egyik tulajdonosa, a másik pedig sógora, Török Imre. Mint megírtuk, ugyancsak a Török család tulajdonában áll az Épít-Takarít Bt., amely éppen ugyanolyan körülmények között jut megrendelésekhez, mint a Tömb. Az Épít-Takarít ügyvezetője Török Imre és lánya (ő egyben beltag is). Beltag továbbá a bt.-ben Kathi Pál Péter, aki egyidejűleg az önkormányzat tulajdonában álló Castrum Termálkemping Idegenforgalmi Szolgáltató Kft. ügyvezetője, és a Városgazdálkodási Kft.-nél is munkavállaló a cégadatbázis szerint. A családnak Kathi Pál Péter révén egyébként trafikkoncessziója is van. Az Épít-Takarít az idei öt hónap alatt összesen több mint 100 millió forint értékben kapott munkát az önkormányzattól. Vagyis ezeken a pályázatokon ugyan nem a Tömb nyert, mégis a Török család gyarapodott.

Amikor ősszel Kiss Attila fideszes polgármestertől Mező Barna önkormányzati cégeknél betöltött szerepe kapcsán a közbeszerzési eljárásokat érintő összeférhetetlenségről érdeklődtünk, a polgármester azt közölte – lapzártánk után –, hogy az önkormányzat közbeszerzéseiről szóló előzetes döntéseket az erre a célra létrehozott bizottság hozza meg, az eljárások eredményhirdetéseiről pedig a képviselő-testület dönt. Mindkét testület tagjai összeférhetetlenségükről nyilatkoznak. Ennek fényében érdekes, hogy a munkásszállóra immár az önkormányzat vagyonkezelő cége, a strandberuházásra pedig a Városgazdálkodási Kft. írta ki a közbeszerzést. A Tömb 2002 Kft. feltűnő közbeszerzési sikereire vonatkozó kérdésünkre pedig azt írta, hogy a csapadékvíz-elvezető beruházásra a második kiírásban találtak kivitelezőt, és a második körre – szemben az elsővel – öt helyett már nyolc céget hívtak meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang június 26-án megjelent 2020/26. számában olvasható.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 26. számban? Itt megnézheti!