Újabb hadiipari bejelentés: Páncélzat és páncélököl fejlesztésébe vág német partnerével Magyarország

Újabb hadiipari bejelentés: Páncélzat és páncélököl fejlesztésébe vág német partnerével Magyarország

Az RGW 90 típusú újgenerációs páncélököl bemutatója a hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyvergyárában 2020. október 13-án. A német Dynamit Nobel Defence hadiipari céggel kötött megállapodás értelmében újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg a kiskunfélegyházi fegyverüzemben. MTI, Bús Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különböző harcjárművek védettségét növelő páncélzatokat gyártana, illetve hazai fejlesztésű vállról indítható páncéltörő fejlesztésébe kezdene Magyarország. Az erről szóló terveket és ennek érdekében egy magyar–német vegyesvállalat létrehozásának szándékát ma jelentették be Kiskunfélegyházán.

Az MTI tudósítása alapján a vegyesvállalatot érintően egyelőre szándéknyilatkozatról van szó, amelyet Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence (DND) ügyvezető igazgatója és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos írt alá az Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyverüzemében.

A megállapodás alapján az első két évben a különböző harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) gyártása valósul meg. Ezzel párhuzamosan fokozatosan elindul a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártása is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozásában csúcsosodik ki.

Maróth Gáspár kormánybiztos arról beszélt, hogy a kiskunfélegyházi gyár kiépítésekor olyan lehetőségekkel is számoltak, amelyek túlmutattak a kézi lőfegyvergyártás keretein. Ennek köszönhetően most egy olyan ikonikus hadiipari vállalkozással lép partnerségre a gyár, mint a páncélököl gyártásáról ismert Dynamit Nobel Defence. Hozzátette: nem véletlenül esett a választás Kiskunfélegyházára, ahol a szakmai vélemények szerint is az egyik legmodernebb fegyvergyárat hozták létre.

Ezt a gyárat megismerve döntött úgy Németország egyik nagy múltú hadiipari vállalata, a Dynamit Nobel Defence, hogy ipari együttműködésbe kezd Magyarországgal. Ez a gyár biztosítja azt a nemzetközileg elismert technológiai színvonalat, ahol biztosítva látták, hogy a hadiipari termékeikbe első lépésben, mint beszállító kerülhessen be Magyarország, a második lépésben pedig elindítsák bizonyos termékek gyártását és a fejlesztését. Hozzátette: egyre többen ismerik fel, hogy Magyarországnak helye van a nemzetközi hadiiparban, ahol nem csak vásárlóként, hanem gyártóként is megjelent.

Michael Humbek a megállapodás aláírása előtt elmondta: cégük a gyártókapacitás bővítésére törekszik és ennek kerestek megfelelő helyszínt. Nemzetközi kutatásaik során Magyarországot találták a legmegfelelőbb partnernek, különös tekintettel a magyar kormány támogató hozzáállására és a magyarországi befektetői környezetre.

A felek várakozása szerint a Magyarországon készülő eszközök jelentős része – amelyek között nem csak hadiipari termékek, hanem például tűzoltó berendezések is szerepelnek – exportérdeklődésre tartanak számot.

Az utóbbi időben megszaporodtak a hadiipari beruházások Magyarországon: szeptemberben például bejelentették, hogy több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs program keretében 218 Lynx KF41 harcjárművet kap a Magyar Honvédség, és az eszközök túlnyomó többségét, 172 darabot Magyarországon állítanak elő, Zalaegerszeg közelében.