Újabb halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon

Újabb halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb 80 éves, krónikus betegségben szenvedő idős férfi hunyt el a koronavírussal fertőzöttek közül – közölte az Operatív Törzs hétfő este. Ő a nyolcadik halálos áldozat.

Közben arról is hírt adtak a hivatalos honlapon, hogy a gyógyultak száma is nőtt. Már 21-en távozhattak a kórházból.

„A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárkiben és bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. Az elhunyt családjának őszinte részvétünk” – írták a honlapon.

Orbán Viktor: Sokkal több a fertőzött Magyarországon, mint azt a hivatalos adatok mutatják | Magyar Hang

Jelenleg 167 fertőzöttet tartanak nyilván hivatalosa Magyarországon. Hétfő reggelre minden eddiginél magasabb számban, 36-tal nőtt az új betegek száma.

A 167 fertőzöttből 27-en mutatnak tüneteket, és kilencen nagyon betegek, kórházi intenzív ellátásra szorulnak – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta hétfő délelőtt az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt a tájékoztatón, hogy nem egyenesvonalú a fertőzöttek számának emelkedése, hatványozott növekedésnek nézünk elébe. Hamarosan áttérhetünk a tömeges megbetegedések időszakába. Nincs olyan megye, ahol nincs fertőzött, sokan tünet nélkül fertőznek tovább.

Még 1500 magyar vár segítséget, hogy hazajusson

Minden külföldön rekedt magyarnak segítenek a hazajutásban, legyen szó a világ bármely pontjáról. Folyamatosan nyomon követik a nagykövetségekhez beérkezett kéréseket, a munkacsoport a nap 24 órájában dolgozik – olvasható a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára hétfőn feltöltött videó fölött. A videón a koronavírus-járvány következtében külföldön rekedt magyarok hazahozataláról egyeztet Szijjártó Péter és a tárca parlamenti államtitkára, Magyar Levente. A beszélgetésben elhangzik: a hétvégén mintegy 1500 magyarnak segítettek a hazatérésben, s még nagyjából ugyanennyien várnak segítséget.

Szijjártó Péter akut kérdésnek nevezi Ciprust, ahol a kereskedelmi repülést megtiltották. Így onnan különgéppel tudják hazahozni az ott rekedt nyolc magyart. Magyar Levente jelzi, a tervek szerint kedden hazahozzák onnan a magyarokat.

Peruban 58 magyar van, esetükben önálló evakuálásra lehet szükség. Vannak 21-en a Fülöp-szigeteken, 20-an Indiában, Izraelben 36-an. A miniszter kérdésére Magyar Levente megerősíti, hogy az Izraelben tartózkodó magyarokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség együttműködésével a héten szállítják haza. Dél-Amerikából Chiléből, Argentínából, a karibi térségből pedig a Dominikai Köztársaságból vasárnap hoztak haza több tucat embert. Thaiföldön 156-an, Indonéziában 71-en vannak, de ezekről a helyekről még van kereskedelmi járat Európa irányába.

Magyar Levente elmondása szerint problémás lehet még néhány olyan afrikai ország, amelyeket teljesen lefognak zárni, vagy már lezártak, s amelyek olyan kicsik, hogy az európai nagy partnerek sem küldenek oda különjáratot. Ugyanakkor hozzáteszi: ezen esetekben is meg fogják találni a megoldást. Az Egyesült Államokban még körülbelül 900 magyar van, akik haza szeretnének jutni. Őket egyes városokba gyűjtik, ahol vannak képviseletek és jó eséllyel ki tudnak jutni kereskedelmi járatok, illetve ahová valamelyik európai partner vagy Magyarország tud küldeni különjáratot.

Szijjártó Péter a másik neuralgikus pontként Olaszországot említi, ahol most nagyjából 35 olyan magyar van, aki nem tud hazajutni, mivel semmilyen kereskedelmi alapú tömegközlekedési mód nincs. Az ő esetükben a busz lesz a megoldás – mondja a miniszter. Magyar Levente közlése szerint Varsóban is van jó pár tucat magyar. Szijjártó Péter azt kéri, az ő hazajuttatásukat is szervezzék meg.

Címkék: koronavírus