Újabb helyen szűnhet meg a traumatológiai ellátás, mert nem írják alá az új szerződést az orvosok

Újabb helyen szűnhet meg a traumatológiai ellátás, mert nem írják alá az új szerződést az orvosok

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Debreceni Egyetem klinikájának traumatológusait követően – akik mostanra már megegyeztek az egyetemmel – a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának orvosai is úgy döntöttek, hogy nem írják alá az új szerződést, amelynek elvileg március elsejétől kellene élet belépni. A Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalán megjelent levelet a 444 vette észre. 

A levélben a traumatológiai osztály orvosai azt írják, „az egészségügyi szolgálati munkaszerződést a jelen feltételek mellett osztályunk orvosai elfogadni nem tudják, tekintettel arra, hogy a munkaszerződés és a kapcsolódó megállapodás egyáltalán nem tartalmazzák a foglalkoztatás (munkavégzés helye, ideje, illetmény alapon túli bérelemek) minimum feltételeit.” 

Megítélésük szerint nem biztosítják számukra a jelenlegi jogviszony által garantált munkakörülményeket és jogokat sem, ami veszélyezteti az ellátás biztonságát.

Egyúttal azonnali egyeztetéseket kérnek, illetve a felajánlott munkaszerződések módosítását, majd a következőképpen fejezik be a levelet: „A szerződést ebben a formában osztályunk orvosai nem írják alá, így 2021. március 1-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei traumatológiai ellátás megszűnik.”

Eközben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is megszólalt a márciustól életbe lépő új szerződések ügyében.

Az MTI híre szerint a kamara az orvosoktól kapott információkra hivatkozva úgy véli, a legnagyobb probléma az, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti – bizonyos helyeken semmissé teszi – írták.

Ugyanígy elfogadhatatlannak tartják, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az országos kórházfőigazgató kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből.

Egyúttal a MOK elnöksége azt kéri Jenei Zoltán országos kórházfőigazgatótól, hogy e két kérdésben saját hatáskörében, még a szerződések aláírása előtt hozzon az orvosok számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével. Ellenkező esetben a kamarához eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás fog veszélybe kerülni.