Újabb ingatlanokat szervez ki az állam alapítványi tulajdonba a Római-parton

Újabb ingatlanokat szervez ki az állam alapítványi tulajdonba a Római-parton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, már a parlament előtt lévő salátatörvénnyel újabb ingatlanokat terveznek ingyenesen átadni az idén felállított egyetemi alapítványoknak – tudta meg a Telex. A Római-parton az Óbudai Egyetem alapítványa újabb nagy, egybefüggő telkeket kap, a még állami tulajdonban lévő kevés megmaradt csónakház közül több is hozzájuk kerül. 

Augusztusban már 13 római-parti ingatlant adott át az állam két egyetemnek: a Testnevelési Egyetem négy olyan telket kapott meg, amelyeknek idáig is ők voltak a használói, kilencet pedig az Óbudai Egyetem alapítványának juttatott a kormány. A parlament előtt lévő törvényjavaslat újabb hét ingatlant juttatna az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kálmán alapítványnak a Római-parton. A korábban alapítványi tulajdonba került 39 ezer négyzetméternyi ingatlan után ezzel újabb 40 ezer négyzetméternyit adna át az állam. Ez összesen nyolc hektár a Római-part értékes területén, és mivel több érintett ingatlan egymással határos, így három nagyobb összefüggő terület is annak az alapítványnak a tulajdonába kerül, mely kuratóriumának elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Telex cikke hangsúlyozza, hogy a Római-parton egyre kevesebb az állami tulajdonú ingatlan. 1990-ben még az ingatlanok több mint 70 százaléka állami volt ebben az övezetben, de az arány az elmúlt évekre 24 százalékra csökkent. Az újabb eladások és vagyonátadások ezt viszik még tovább.

És hogy mi kerül az alapítványhoz? A Csillag és a Bíbic csónakház, a Délibáb I-II. üdülőtelep, a Csillagtelep, a Tropical-telep, de a hatvanas években épült, már vagy tíz éve használaton kívüli Lidó szálloda is. A Kupak és Dugó Bár, a helyben népszerű Gyradiko giroszosnak helyt adó ingatlanokkal együtt. Szintén megkapják a KSH volt sporttelepét, amit néhány hónapja a Pénzügyőr SE használ. Ez a hely nem csak az evezősöknek fontos: idén nyáron közel fél évszázad után először nyílt legális szabadstrand a Duna fővárosi szakaszán, a strand bázisául ez a sporttelep szolgált – írja a portál.

Azzal, hogy az összesen húsz ingatlan az államtól alapítványi tulajdonba megy át, az eddigi használati és bérleti szerződések megszűnnek, a korábbi funkciók csak akkor maradhatnak meg, ha az egyetemek fenntartói nyitottak lesznek újabb megállapodásra – írja a Telex.

A helyi civilek az evezőskultúra jövőjét féltik, az egyetemek szerint azonban nincs miért aggódni: a sport- és rekreációs funkciót akarják erősíteni, és mindenkivel készek együttműködni. A kerületi önkormányzat írásos garanciákat szeretne.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.