Újabb kerületben tárgyalják a menstruációs szabadság ügyét

Újabb kerületben tárgyalják a menstruációs szabadság ügyét

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere beszédet mond 2022. október 3-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Fotó: Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egynapos menstruációs szabadságról szóló határozati javaslatot nyújtott be egy momentumos önkormányzati képviselő a XII. kerületi önkormányzat közgyűlésének szeptemberi ülésén – vette észre a Blikk a helyi Hegyvidék Újság beszámolójából. Ehhez hasonló példa eddig egyedül a hatodik kerületben van: a momentumos Soproni Tamás vezette önkormányzat már bevezette ezt a lehetőséget az önkormányzati cégek dolgozóinak számára. 

Mint a 12. kerületi újság írta, Vadász Gábor képviselő is azt javasolta, hogy menstruációs szabadságot vehessenek igénybe az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok azon munkavállalói, akik a menzeszük során nagyon erős fájdalmat élnek át. A javaslat szerint az érintett nők havonta legfeljebb egy menstruációs szabadnapra lennének jogosultak szakorvosi igazolás alapján. Mivel a köztisztviselők, a közalkalmazottak és az egészségügyi dolgozók a törvények szerint nem vehetnek igénybe ilyen többletszabadságot, a képviselő azt is kérte, hogy az önkormányzat tegyen javaslatot a jogszabályok módosítására az illetékes minisztériumnál.

Pokorni Zoltán kormánypárti polgármester viszont azzal érvelt: a jogszabály-módosítási kezdeményezésre nincs szükség, mert ezt VI. kerületi polgármester már megtette. Támogatta ugyanakkor – az összes képviselővel együtt –, hogy az önkormányzati cégek vezetői vizsgálják meg a menstruációs szabadság alkalmazásának lehetőségeit.