Újabb kilenc évig lehet legfőbb ügyész Polt Péter

Újabb kilenc évig lehet legfőbb ügyész Polt Péter

Áder János köztársasági elnök (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra Áder János – erről a parlament honlapjára felkerült, 2019 október 18-i keltezésű, a mai napon érkeztetett levélben tájékoztatta a köztársasági elnök Kövér László házelnököt.

Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter | Magyar Hang

Választás rendje elleni bűntett miatt zajló nyomozás eredményeként Varju László képviselői mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi Polt Péter legfőbb ügyész. Közvádas bűncselekmények esetén a parlament gyakorlata az, hogy eleget is tesznek a kérésnek. Az ügyészségi közleményben annyit írtnak, hogy a gyanú szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a tavalyi országgyűlési választás előtt egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel.

A hatvannégy éves Polt Péter kilencéves mandátuma december 13-án jár le. A jogszabályok szerint a legfőbb ügyész személyére a köztársasági elnök tesz javaslatot, amelyet az országgyűlés hagy jóvá. Az újabb mandátum szintén kilenc évre lesz érvényes, azaz – hacsak a fidesz–KDNP-s többség nem dobja vissza Áder javaslatát – Polt Péter 2028 végéig maradhat hivatalában.

Hiába hívták, Polt Péter nem megy el az EP szakbizottságába | Magyar Hang

Megkapta a meghívót Polt Péter az Európai Parlament Költségvetési ellenőrző bizottságától, de egyértelműen jelezte, hogy nem fog elmenni az ülésre. Többek között arra hivatkozik, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője egyértelműen politikai dimenzióba helyezte a meghívást, márpedig - így fogalmazott - a magyar alaptörvény tiltja az ügyészségnek a politikai tevékenységet.

Polt Péter korábban, 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget, ezzel már így is a leghosszabb ideje hivatalban lévő legfőbb ügyészek (illetve koronaügyészek) között van. 15 évig töltötte be a posztot a pártállam utolsó, 1990-ben leköszönt legfőbb ügyésze, Szíjártó Károly, míg a rekorder Kozma Sándor koronaügyész mandátuma 1871-től 1896-ig, azaz 25 éven át tartott.