Újabb középiskolák csatlakoztak a pedagógusok engedetlenségi mozgalmához

Újabb középiskolák csatlakoztak a pedagógusok engedetlenségi mozgalmához

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken is folytatódtak a tanárok polgári engedetlenségi akciói az iskolákban, egyre több iskola egyre több pedagógusa tiltakozik így a kormány múlt pénteken megjelent kormányrendelete ellen, ami lényegében ellehetetleníti a sztrájkjogot – írja a Telex.

Pénteken többek között a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Scheiber Sándor Gimnáziumban, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban és a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban sem vették fel a munkát pedagógusok.

A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 27-en nem vették fel a munkát. További 16 pedagógus a támogató aláírásával fejezte ki az egyetértését, mert ők személyesen nem tudtak jelen lenni.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban mintegy 20 pedagógus vett részt a kilenc órakor megkezdett tiltakozáson.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium pedagógusa a Telexnek azt mondta: a pénteki tiltakozásuk még szimbolikus, egy tanár nem veszi fel a munkát az iskolában. Jövő héttől viszont Miskolcon több iskolában is terveznek hasonló, de nagyobb megmozdulásokat.

A Scheiber Sándor Gimnázium 47 pedagógusának Telexhez küldött levelében többek között a következőket írják: „A kormány rendeletével a veszélyhelyzetre hivatkozva teszi lehetetlenné a sztrájkot, miközben a veszélyhelyzet nem vonatkozik pl. a politikusokra, akik évértékelőket tarthatnak maszk nélkül tömegesen… A pályakezdő tanárok sorra hagyják el az iskolákat megélhetési gondok miatt, a pedagógustársadalom elöregszik.”

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 22 tanára nem vette fel a munkát pénteken, további 14 tanár támogatja őket. Gaál Bence, az ottani tiltakozás szervezője szerint érdekérvényesítő jogaik sérültek és kiemelte: „Szeretnénk mi is a részese lenni ennek a kiállásnak, nincs már mitől félni, valamit tenni kell, és talán ez össze tudja kovácsolni a pedagógus társadalmat is.”

A budapesti Eötvös József Gimnáziumban pénteken 60 tanár nem vette fel a munkát – tudatta az intézmény egyik tanára Facebookon.

Csütörtökön a budapesti Szerb Antal Gimnázium 26, a Teleki Blanka Gimnázium 33, valamint a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Pesterzsébeti Technikumának négy pedagógusa csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz.